Mokra Gora - Mećavnik - Šarganska Osmica

Uzbudljiva vožnja vozom Nostalgija

Spremite se za uzbudljivu avanturu na jednodnevnom izletu, sa našim vodičem u Parku prirode Šargan i Mokra Gora. Putujemo kroz živopisne predele Zapadne Srbije, okruženi planinama Tarom i Zlatiborom. Čeka nas inspirativna vožnja muzejskom železnicom - Šarganskom Osmicom. Popećemo se na brdo Mećavnik, šetati očaravajućom sredinom koju nam daruje Drvengrad. Za početak naše ekskurzije pravimo pauzu u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri.
 
 

Ovčarsko Kablarska klisura


Našim vozilom na početku putovanja prolazimo dužinom od 20 km klisuru koju su obrazovale planinski vrhovi Ovčar i Kablar, zajedno sa rekom Zapadnom Moravom, pretočenom u jezero Međuvršje koje nas okružuje tokom vožnje. U Ovčarsko-Kablarskoj klisuri nalazi se 10 srpskih srednjovekovnih manastira. Skriveni u gustim šumama, na vidikovcima stoje kao svetionici vremena. Skrećemo sa puta ka Ovčar Banji, da obiđemo manastir Blagoveštenje iz 1601. godine.
 
Nastavljamo ka Mokroj Gori..
 
 

Park prirode Šargan - Mokra Gora


Park prirode Šargan - Mokra Gora, raj za šetnju, istraživanje i uživanje na jednom mestu. Okružena je nacionalnim parkom Tarom i planinom Zlatibor. Obilazimo izvor “Bele Vode” i Crkvu svetog Jovana, kao i mali muzej posvećen staroj železnici. Vodeno bogatstvo Parka pirode su mnogobrojna vrela, izvori, potoci i podzemne vode, kao i njen biljni i životinjski svet sa endemskim vrstama koje su pronađene i još uvek se istražuju. Centar parka je i istoimeno selo Mokra Gora, gde se nalazi glavna železnička stanica voza Nostalgija.
 
 

Šarganska Osmica


Šarganska Osmica je pruga uskog koloseka širine 76 cm. Njena istorija počinje 1925. kada je ova pruga povezivala Beograd sa Dubrovnikom čuvenom parnom lokomotivom Ćira, sve do 1974. godine. Danas je Šarganska Osmica glavna turistička atrakcija Zapadne Srbije. Prava muzejska železnica koja saobraća od Mokre Gore do mesta Vitasi, praveći “Osmicu” tokom svog uspona na planinu Šargan savladava visinsku razliku od 300 metara. Voz prolazi kroz 22 tunela, 6 mostova, na ukupmoj dužini od 15,5 km. Trajanje ture vozom je 2.5 sata. Tokom vožnje pravi se pauza na 5 vidikovaca i međustanica odakle se najbolje vidi i udiše lepota Parka prirode Šargan - Mokra Gora. Pogled se pruža do obližnjeg brda Mećavnik koji obilazimo u nastavku našeg izleta.
 


Mećavnik – Drvengrad


Snimajući film na jednoj od stanica Šarganske Osmice, osmotrivši sa vidikovca poziciju, srpski reditelj Emir Kusturica odlučio je da napravi remek delo u prirodi. Na brdu Mećavnik nikao je Drvengrad. Obilazimo Drvengrad, inspirisani kao i Kusturica pre svega prirodom, svežim vazduhom, zatim kulturom, poznatim zvezdama a ponegde i svetskom revolucijom. Mećavnik je pravi breg za razmišljanje. Proći ćemo Ulicom Federika Felinija, pored Trga Ive Andrića, preko Maradoninog sokaka, ulazimo u jedan novi svet; svet kulture i opuštanja u carstvu Parka prirode. Odgledaćemo kratki film u jednom od bisokopa Drvengrada, gde se svake godine u januaru održava filmski i muzički festival Kustendorf čiji su promoter bili Monika Beluči, Džim Džarmuš, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Odri Tatu i mnogi drugi. Uživaćemo i u dobroj klopi restorana Viskonti ili Lotika, dostupni su nam prirodni organski sokovi, kao i domaće rakije.
 
Sumiramo utiske zajedno na putu nazad do Beograda, i dogovaramo šta ćemo obići sledeće…
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje ekskurzije po Mokroj Gori 12 sati. Vreme polaska u 7 časova.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.
Celodnevna tura uključuje i kartu za vožnju vozom Šarganska Osmica, ulaznice kao i povratni transfer.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media