Mokra Gora - Mećavnik - Šarganska osmica

Uzbudljiva vožnja vozom Nostalgija

Spremite se za uzbudljivu avanturu na jednodnevnom izletu sa našim vodičem u Parku prirode Šargan i Mokra Gora. Okruženi planinama Tarom i Zlatiborom putujemo kroz živopisne predele Zapadne Srbije. Čeka nas inspirativna vožnja muzejskom železnicom - Šarganskom osmicom. Popećemo se na brdo Mećavnik i šetati očaravajućom sredinom koju nam daruje Drvengrad. Prvu pauzu na našoj ekskurziji pravimo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.
 
 

Ovčarsko Kablarska klisura


Tokom putovanja prolazimo dužinom od 20 km klisuru koju su obrazovali planinski vrhovi Ovčar i Kablar zajedno sa rekom Zapadnom Moravom, pretočenom u jezero Međuvršje koje nas okružuje tokom vožnje. U Ovčarsko - kablarskoj klisuri nalazi se 10 srpskih srednjovekovnih manastira. Skriveni u gustim šumama, na vidikovcima stoje kao svetionici vremena. Skrećemo sa puta ka Ovčar Banji da obiđemo manastir Blagoveštenje iz 1601. godine.
 
Nastavljamo ka Mokroj Gori..
 
 

Park prirode Šargan - Mokra Gora


Park prirode Šargan - Mokra Gora je raj za šetnju, istraživanje i uživanje na jednom mestu. Okružen je nacionalnim parkom Tarom i planinom Zlatibor. Obilazimo izvor “Bele vode” i Crkvu Svetog Jovana, kao i mali muzej posvećen staroj železnici. Bogatstvo Parka pirode su mnogobrojna vrela, izvori, potoci i podzemne vode, biljni i životinjski svet sa endemskim vrstama koje su pronađene i još uvek se istražuju. Centar parka je i istoimeno selo Mokra Gora, gde se nalazi glavna železnička stanica voza "Nostalgija".
 
 

Šarganska Osmica


Šarganska osmica je pruga uskog koloseka širine 76 cm. Njena istorija počinje 1925. kada je ova pruga povezivala Beograd sa Dubrovnikom sve do 1974. godine koja je saobraćala čuvenom parnom lokomotivom Ćira. Danas je Šarganska osmica glavna turistička atrakcija Zapadne Srbije. Prava muzejska železnica "Nostalgija", koja sada saobraća od Mokre Gore do mesta Vitasi, pravi “osmicu” tokom svog uspona na planinu Šargan i na taj način savladava visinsku razliku od 300 metara. Voz prolazi kroz 22 tunela, preko 6 mostova, na ukupnoj dužini pruge od 15,5 km. Trajanje ture vozom je 2.5 sata. Tokom vožnje pravi se pauza na 5 vidikovaca i međustanica odakle se najbolje vidi i udiše lepota Parka prirode Šargan - Mokra Gora. Pogled se pruža do obližnjeg brda Mećavnik koji obilazimo u nastavku našeg izleta.
 


Mećavnik – Drvengrad


Snimajući film na jednoj od stanica Šarganske osmice, osmotrivši sa vidikovca poziciju, srpski reditelj Emir Kusturica odlučio je da napravi remek - delo u prirodi. Na brdu Mećavnik nikao je Drvengrad. Obilazimo Drvengrad, inspirisani kao i Kusturica pre svega prirodom, svežim vazduhom, kulturom, poznatim filmskim i muzičkim zvezdama a ponegde i svetskom revolucijom. Mećavnik je pravi breg za razmišljanje. Šetnjom Ulicom Federika Felinija, pored Trga Ive Andrića, preko Maradoninog sokaka ulazimo u jedan novi svet; svet kulture i opuštanja u carstvu Parka prirode Šargan Mokra Gora. Odgledaćemo kratki film u jednom od bisokopa Drvengrada, gde se svake godine u januaru održava međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf". Promoteri su bili Monika Beluči, Džim Džarmuš, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Odri Tatu i mnogi drugi. Možete se osvežiti prirodnim organskim sokovima ili domaćom rakijom.
 
Sumiramo utiske zajedno na putu nazad do Beograda, i dogovaramo šta ćemo obići sledeće…
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
 Vreme polaska u 7 časova. Trajanje izleta 10 sati.
Cena zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate: usluge turističkog vodiča, karte za vožnju vozom Šarganska osmica, ulaznice za Drvengrad kao i povratni transfer.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 

Media