Tura po srednjovekovnoj Srbiji - dinastija Nemanjića

Na izvoru i bedemu kraljevine

Upoznajte Nemanjiće, zajedno sa našim licenciranim, profesionalnim i iskusnim turističkim vodičima.
Očekuju vas interesantne priče o kulturi, istoriji, prirodi, običajima kao i ukusi tradicionalne kuhinje ove prelepe regije naše Srbije.
 
 

 Raška - srednjovekovna srpska država

 
Veliki župan Stefan Nemanja u drugoj polovini XII veka postao je najmoćniji vladar među oblasnim gospodarima i postavlja temelje ujedinjenje srpske države. Njegovi potomci formiraju kraljevstvo Nemanjića u Srbiji. Tokom svojih vladavina podižu brojne utvrđene gradove i velelepne manastire.  U XIV veku za vreme vladavine Dušana Nemanjića, srpska država se podiže na carski rang a Srpska pravoslavna crkva dobija svog prvog patrijarha.
 
 

Manastir Žiča - carska lavra

 
Važnost manastira Žiča u istoriji srpskog naroda je neprocenljiva. Žiča je simbol nastanka srpske države i autokefalnosti srpske pravoslavne crkve  i nacionalnog identiteta. Prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava zajedno sa svojim bratom Stefanom Prvovenčanim (prvim krunisanim kraljem iz dinastije Nemanjića), počinju sa izgradnjom manastira Žiče početkom XIII veka. Manastir je osnovan sa namerom da bude sedište arhiepiskopije, gde će se krunisati kraljevi i postavljati arhiepiskopi srpske crkve. U manastiru Žiča krunisano je sedam srpskih vladara. Za svako krunisanje otvarana su nova vrata i zato se manastir naziva još i „Sedmovrata“. Crvena fasada predstavlja simbol kraljevstva.
 
 

Maglič - srpska srednjovekovna tvrđava

 
Maglič je jedan od najlepših i dobro sačuvanih srpskih srednjovekovnih utvrđenja. Najverovatnije je građen sredinom XIII veka. Za vreme arhiepiskopa Danila dobio je sadašnji izgled. Tvrđava je služila i kao rezidencija arhiepiskopa Žičkih. 
 
 

Manastir Studenica

 
Izgradnja manastira počela je 1183. godine kao dar Velikog župana Stefana Nemanje. Manastir predstavlja dragulj srpskog srednjovekovnog graditeljstva i elegantni obrazac arhitekture vizantijske škole. Nekada se u manastirskom kompleksu nalazilo 14 crkava. Danas su sačuvane samo tri: Bogorodična crkva, crkva posvećena Svetom Nikoli i Kraljevska crkva. Studenica je bila kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije. Nedaleko od manastira se nalazi i isposnica Svetog Save. Ukoliko vremenski uslovi dozvole kao i vaša fizička sprema i nju ćemo obići. Manastir Studenica se od 1986. godine nalazi na UNESCO listi svetske baštine.
 
 
 
Planirani polazak je u 07.00 časova iz Beograda. Mesto sastanka je na vašoj adresi.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge transfera i vodiča.
Povratak u Beograd oko 21.00 sat.
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 

Media