Tura po Zapadnoj Srbiji - Valjevo - Drina - Nacionalni Park Tara

Kroz lepote srpskih planina i reka

Grupne ekskurzije i privatne ture po Zapadnoj Srbiji sa licenciranim profesionalnim turističkim vodičem.
Mesto susreta je ispred vašeg hotela ili na drugoj naznačenoj adresi.
 
Putovanje po Zapadnoj Srbiji počinje u 07.00 sati iz Beograda. Do naše prve odrednice, grada Valjeva, potrebno nam je nešto malo više od sat vremena vožnje. U toku izleta slušaćete interesantne priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, običajima i ljudima ovog prelepog dela Srbije.
 
 

Valjevo

 
Valjevo je grad mnogobrojnih srpskih velikana. Napomenućemo samo neke od njih: ustanički hajduci i kneževi, pesnikinja Desanka Maksimović, vojvoda Živojin Mišić, Sveti vladika Nikolaj Velimirović, akademik Matija Bećković, Nikola Petrović Joni.. Današnje Valjevo formiralo se na raskrsnici važnih puteva, kao srednjovekovni trgovački centar. Grad je izgrađen u srpsko - balkanskom stilu arhitekture od 18. do 20. veka. Istorija Valjeva je veoma bogata. Posebno period 19. veka kada je postao centar antiturskog otpora. U Prvom svetskom ratu Valjevo je u jednom periodu bilo vojna prestonica Srbije. Očekuje vas prijatna šetnja kroz Tešnjar (istorijskim centrom grada) sa našim licenciranim turističkim vodičem i poseta Narodnog muzeja Valjeva.
 
 

Povlen

 
Nakon obilaska Valjeva put nas dalje vodi do reke Drine preko valjevskih planina. Tačnije Debelog brda, poznatog prevoja na planini Povlen. Na ovoj planinskoj lepotici, napravićemo nekoliko foto-pauza na vidikovcima tokom puta. Odakle se na najlepši način može videti sva lepota ovog dela Srbije.
 
 
 

Reka Drina

 
Reka Drina nastaje spajanjem reka Tare i Pive. Do ušća u reku Savu dugačka je 364 kilometra. Viševekovna je prirodna granica. U početku između Istočnog i Zapadnog rimskog carstva, zatim pravoslavlja i katoličanstva, Srbije i Austrougarske i danas između Srbije i Bosne. Zbog svoje izrazito zelene boje,u narodu je reka poznata i kao Zelenika. Svoje živopisnošću, kanjonima, klisurama i planinskim dolinama reka Drina se ubraja u najlepše u Evropi. Dok se sa Povlena spuštamo prema Drini, napravićemo foto-pauzu na prelepom vidikovcu i popiti hladnu mineralnu vodu sa planinskih izvora.
 
 

Kućica na Drini

 
Već nekih 30 godina ova divna i interesantna kućica na Drini pruža pravo zadovoljstvo mnogim stanovnicima Bajine Bašte. Svakom turisti, u to smo se uverili, izmami osmeh, poštovanje, veru i nadu u bolje sutra. Danas je kućica najfotografisaniji kadar Srbije. I mi ćemo ovde, na obali Drine napraviti pauzu za odmor i užitak..
 
 
 

Manastir Rača

 
Manastir Rača prema predanju podigao je srpski kralj Dragutin Nemanjić u 13. veku. Nalazi se na obali reke Rača, sa svih strana okružen je planinom Tarom i bujnim šumama. Od reke Drine i Bajine Bašte udaljen je oko 6 kilometara. Manastir je tomoistorije više puta stradao i obnavljan. Poseta manastiru je u pratnji našeg vodiča.
 
 
 

Reka Vrelo - vodopad

 
Još jedna od mnogobrojnih lepota Zapadne Srbije je reka Vrelo - najkraća reka u Srbiji sa svega 365 metara toka, od izvora sa planine Tara do ušća u reku Drinu. Zbog dužine svoga toka, ovu reku popularno nazivaju „Godina". Reka Vrelo se uliva u Drinu padom sa 10 metara visine i na taj način se formirao predivan vodopad, jedan od najlepših u Srbiji. Temperatura ove planinske reke u toku cele godine iznosi 10 stepeni, dok se u njenoj čistoj vodi kupaju pastrmke. Ako do sada niste imali priliku da se prošetate celom tokom jedne reke, od izvora do ušća, sad je imate.
 
Vreme za ručak i odmor.
 
 

Nacionalni park Tara

 
Prema legendi, planina je nazvana u čast dobrog boga Tara, koji je izabrao ove neopisive prirodne lepote za mesto svog stanovanja. Nacionalni park Tara je carstvo netaknute prirode. U toku našeg obilaska pravićemo foto-pauze na mestima sa najlepšim panoramama. Ukoliko vremenske prilike dopuste, posetićemo i neke od udaljenijih vidikovaca kao što su Banjska stena ili Sjenič kao i jezera Zaovine - u letnjim mesecima moguće i kupanje.
 
  
Planirani polazak iz Beograda je oko 07.00 sati.
Povratak u beograd oko 22.00 časa.
 
Cena ekskurzije zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i transfer.
 
 

 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija

Media