Rimski Sirmijum i Bogatić Spa - termalno mineralni izvori Srbija

Uživajmo u toplim izvorima Mačve

Put nas vodi od Srema do Mačve, kroz ravnice Panonije, blagorodne Vojvodine, dok za nešto malo manje od sat vremena stižemo do Sremske Mitrovice, naše prve odrednice. Za vreme našeg putovanja slušaćete interesantne priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, običajima i narodu ove prelepe oblasti Srbije. 
 
 

Carska Palata - Sremska Mitrovica

 
U Sremskoj Mitrovici obilazimo istorijski centar grada i Carsku palatu. Današnji grad nastao je na ostacima slavnog Sirmijuma, koji je bio i prestonica rimskog carstva i spadao među najveće svetske metropole tog vremena. Mnogi rimski imperatori su posećivali ovaj grad, bio je sedište osam vladara Rima a u njemu je rođeno 5 rimskih careva: Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije i Gracijan. Pored Carske palate sa rimskim cirkusom, otkrivene su i  „Licinijeve terme“, žitnica (horreum), trgovačke i zanatske četvrti, luksuzne gradske vile, ali i višespratne stambene zgrade. Grad je bio zaštićen moćnim bedemima, ulice su imale portike, kanalizaciju i bile su popločane kamenom.  Poznati rimski pisac iz IV veka Amijan Marcelin naziva ga slavna i mnogoljudna majka gradova.
 
Mačva, kao i Vojvodina, je krajnji deo Panonskog basena, a u njenim termomineralnim izvorima uživalo se još za vreme starih Rimljana. Danas se taj oblik odmora i turizma sve više upražnjava a mi vas vodimo do toplih voda Bogatića.
 
 

Termalno mineralni izvori Bogatić

 
Oblast Bogatića po svim svojim karakteristikama je unikalno mesto mačvanske ravnice. Na dubini od oko 450 metara nalazi se termomineralna voda sa svojih 75 ° celzijusa. Voda se do bazena u kojima ćemo se kupati i uživati hladi do 40° stepeni, pa su uslovi više nego savršeni za potpuno uživanje. Svakako su hladni zimski dani idealni za ovaj vid opuštanja. Termalne vode su mineralnih lekovitih svojstava, utoliko pre što se njihov hemijski sastav i karakteristike vezane za grupu geotermalnih oligomineralnih sulfida. Možda bi i najlepše bilo reći da kupanje u ovoj vodi predstavlja zadovoljsta za sva čula. Kompleks Termalne rivijere sadrži: termalne mineralne bazene, saune, prostore za masaže, restoran i bar. Planiran je relaks u trajanju od nekoliko sati.
 
 
 
Polazak na ovaj zaista opušten izlet planiran je u 09.00 sati iz Beograda. Povrataku Beograd oko 19.00 časova.
Cena ekskurzije zavisi od broja osoba u grupi. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, transfer i ulaznice za posetu Carske palate i Termalne rivijere.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 

         +381 60 572 02 55

      +381 64 130 05 25

    +381 64 567 73 40

 

Viber / WhatsApp

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija

Media