Etno sela Srbije - Gurmanska tura Šumadija

Autentična kuhinja Srbije

Srpska kuhinja jedna od najlepših i najukusnijih kuhinja sveta. U potpunosti ćemo vas uveriti u istinitost ove tvrdnje. Dozvolite da vas povedemo na putovanje na kojem ćemo gde ćemo obići najlepša autentična etno-sela Srbije u blizini Beograda. Probaćete tradicionalna srpska jela i specijalitete. Garantujemo da ćete uživati u svakom zalogaju. Srpska kuhinja vam omogućava da osetite raznolikost ukusa. Gogatstvo srpskekuhinje je posledica mešanja kultura naroda koji su ovuda prolazili. Srpska hrana odiše originalnošču i sigurno ćete želeti da joj se stalno vraćate.

U pratnji vodiča krećemo na Gastronomsku turu automobilom, mini-vanom ili autobusom. Obići ćemo skrivene Šumadince, lokalce koji žive i rade na svojim porodičnim imanjima. Ušuškani u svom rajevu daleko od glavnih puteva, njihovo gostoprimstvo se prenosi kroz pesmu vodiča, gurmana i avanturista.
 
 

Zornića Kuća

 
Na našoj kružnoj turi posle 45 minuta vožnje skrećemo sa glavnog puta i stižemo u selo Baćevac. Pravimo pauzu u etno ambijentu Zornića kuće. Čeka nas domaća rakija, kafica iz fildžana i malo slatkih kolačića. U Zornića kući nalazi se objekat star 110 godina koji je renoviran i adaptiran u glavni restoran. Pored dobre hrane i pića u Zornića Kući se nalazi i mini zoo-vrt, mala ergela konja, konaci za smeštaj i mesta za kampovanje. Koristimo priliku da leškarimo na livadi. Pravo uživanje za sve uzraste. Nakon što smo probali po još neku lepu, slatko-ljutu rakiju, udahnuli svež vazduh, idemo dalje u potragu smo za skrivenim Šumadincima..
 
 
 

Babina Reka

 
Nakon sat vremena vožnje stižemo u selo Trbušnica. Selo je sakriveno u brdovitim delovima Šumadije. Seoskim putem stižemo do predivnog imanja našeg domaćina Slaviše u Etno selu Babina reka. Babina reka se nalazi na površini od jednog hektara. Izolovana od ostatka sveta, okružena šumom sa sopstvenim jezerom, sakrila se oaza u netaknutoj prirodi. Pored jezera nalazi se potok Babina reka po kome je ceo prostor dobio ime. Možemo se relaksirati uz pecanje ili branje biljaka i pečuraka u okolini ili uz terene za mali fudbal i basket. U letnjim mesecima dostupan je i mini bazen u dvorištu. Pravimo pauzu za ručak. Uz rakiju dobrodošlice biramo specijalitete prema preporuci Babine kuhinje. Na meniju su "Babini pileći medaljoni" i “Piletina na sprat” preliveni domaćim sirom i kajmakom. Kao prilog obavezni su duvan čvarci. Nakon predaha, ponećemo čvaraka i za usput.
 


Karađorđev Vajat

 
Put nas dalje vodi prema gradu Aranđelovcu. Pravimo kraću pauzu u mestu Orašac, da se upoznamo sa istorijskim činjenicama ovoga kraja i Prvim srpskim ustankom za vreme Karađorđa Petrovića. Videćemo njegov spomenik i zborno mesto naroda koji je krenuo u oslobađanje teritorije od Turaka i nastaviti ka etno krčmi - Karađorđev Vajat. Uskom krivudavom ulicom penjemo se našim vozilom do nadmorske visine od 380 metara. Stižemo u etno selo Karađorđev Vajat. Tamo pronalazimo i upoznajemo gazdu Dragana. U etno selu se nalaze kuće stare oko 200 godina. Upoznajemo se sa tradicionalnim predmetima koje naši domaćini čuvaju od zaborava. Pogled iz bašte prema brdima prostrane Šumadije odmara oči. Preporuka za večeru je jagnjetina ispod sača ili Karađorđeva šnicla. Uz meze dobrodošli su kajmak, pršuta, razni sirevi i domaća pogača.

Vreme je za povratak u Beograd. Ko želi da ostane na raspolaganju su vajati - drvene kućice za smeštaj. Dočekujemo jutro i nastavimo dalje Srbijom…
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje Gurmanske ture 8-10 sati. Vreme polaska prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, rakija dobrodošlice u etno selima, kafa, ručak u etno selu Babina reka, povratni transfer.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media