Obilazak Kalemegdana

Beogradska tvrđava - na raskrsnici svetova

Na pešačkoj turi po Beogradskoj tvrđavi obilazimo njene glavne znamenitosti a u toku letnje sezone možemo posetiti i njeno podzemlje, pećine, tamnice, tunele, bunkere i druge objekte koje su u raznim periodima naše istorije gradili i rušili narodi koji su tu živeli ili pak prolazili kroz Beograd, veliku svetsku raskrsnicu. Poseta svih ovih lokaliteta približiće vam bogatu prošlost Beograda, njegovu sudbinu, otkriti mnoge legende, a takođe dati odgovore na nekoliko viševekovnih istorijskih zagonetki.
 
Otkrijte Beogradsku tvrđavu zajedno sa nama
 
 

 Beogradske reke

 
Na ušću Save u Dunav, na granici Panonske nizije i Balkanskih planina, nastao je i razvio se Beograd. Kako nekada tako i danas, reke predstavljaju omiljeno mesto okupljana Beograđana i njegovih posetilaca. Sa obala najlepše vidi viševekovna vojno - političko - streteška tačka, njeno veličanstvo Beogradska tvrđava.
 
 
 

Beogradska tvrđava - Kalemegdan

 
Uživajući u interesantnoj priči našeg vodiča, krećemo u obilazak Beogradske tvrđave jedne od najvećih u ovom delu sveta. Kao venac i srce Beograda, nalazi se centru grada, na brdu iznad ušća, sa tri je strane opasana velikim i moćnim rekama, zahvaljujući kojima imam pritup svim rečnim arterijama i velikoj plovnoj mreži Evrope. U više od 20 vekovnoj dugoj istoriji, Beogradska tvrđava se konstantno menjala i razvija, upoznala mnoge vojske, bila arena mnogih konflikta, pa se s pravom može nazvati pouzdanim svedokom istorije Balkana, Evrope i sveta uopšte.
 
Mnogo puta je bila sasvim porušena, ponovo izgrađena i proširena tako da su danas jedva vidljivi ostaci tvrđave - grada Singidunuma, izgrađene krajem I veka naše ere za potrebe Rimske imperije, tačnije IV legiona Flavija Feliksa. Tvrđava se prostire na nešto manje od 53 hektara i podeljena je na četiri celine: Veliki i Mali Kalemegnan (koji zajedno obrazuju jedan od nalepših parkova Beograda), kao i na Gornji i Donji grad gde se nalazi sama tvrđava.
 
U Gornjem gradu, srcu tvrđave gde su živeli vladari i oni bliski njima nalazi se crkva Ružica (najstarija u Beogradu, po mnogo čemu jedinstvena, jer se u njoj nalaze sablje, ostatci topova i poltroni municije), crkva Svete Petke (tu su i njene mošti), kula i ostaci grada Despota Stefana Lazarevića, Vojni muzej i galerija vojne tehnike pod otvorenim nebom kao i bronzani spomenik Pobednik (simbol tvrđave).
 
U Donjem gradu, za vreme srednjega veka, nalazilo se gradsko naselje sa kućama, crkvama, trgovima i pijacama. Takođe, tu se nalazilo i pristanište za trgovačke i vojne brodove. Skoro da su svi objekti razrušeni za vreme raznoraznih sukoba i vojnih pohoda. Danas ih je sačuvano nekoliko, koje možemo videti za vreme naše šetnje: Kapija Karla VI, planeterijum Astronomskog društva "Ruđer Boškovič" (koji je u 18 veku za vreme vlasti osmanske imperije sluzio kao hamam) a takođe i ostatke beogradske mitropolije, veliki podzemni magacin Barutanu (izgrađena za vreme austrijske vlasti)
 
Posetićemo i Rimski Lapidarijum u kojem se čuvaju osnova glavne kapije rimske tvrđave sagrađene na početnu naše ere, sarkofazi i nadgrobni spomenici iz cele Srbije. Iskoristićemo priliku i poseti tajni bunker iz vremena Informbiroa, izgrađenog posle II svetskog rata, u kome su se vodile razne političke igre između Tita i vladara drugih država. Austrijski Kazamati su nastali i zamišljeni kao magacini, za čuvanje najvećih potrebnosti grada, a mi tu koristimo šansu da zađemo unutar samih zidina tvrđave.
 
Na kraju našeg obilaska Beogradske tvrđave savetujemo predah na Kalemegdanskoj terasi ili posetu Beogradskog zoološkog vrta.
 
Ekskurzija traje od 2 do 3 sata.
Naš vodič će se sastati sa vama na recepciji vašeg hotela, ili na bilo kojoj drugoj dogovorenoj adresi.
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.
 
Očekujemo vas na našim turama po Beogradu.

 

 

Baci Pet

Belgrade
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.