Homoljske planine & termalni mineralni izvori - Spa tura Srbija

Skriveni spomenici prirode i kulture

Oblast Homolja je poznata kao velika ekološka oaza.
Lekovite termomineralne vode mešaju se sa hladnim vodama Krupajskog izvora. Na savršen način upotpunjuju sliku ovog bajkovitog pejsaža.
 
Od Beograda do naše prve odrednice, manastira Vitovnica (XIII vek) očekuje nas oko sat i po vremena putovanja. Naš turistički vodič upoznaće vas sa prirodom, istorijom, kulturom i običajima naroda ovog dela Srbije.
 
 

Manastir Vitovnica

 
Među najskrivenijim i najbajkovitijim mestima u Srbiji je i klisura reke Vitovnice na čijim se obroncima nalazi istoimeni manastir iz XIII veka. Ktitor manastira Vitovnica je srpski kralj Milutin. On gradi ovaj sveti hram nakon uspešnih borbi protiv bugarsko-tatarskih odmetnika koji su harali ovim krajem. Manastirska crkva posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Otac Tadej, poznati duhovnik Srpske pravoslavne crkve, bio je iguman manastira od 1962. do 1972. godine.  Njegov grob se danas nalazi u porti manastira.  Poznate su njegove reči "kakve su ti misli takav ti je život".
 
 

Izvor Svetog Jovana

 
Na deset minuta od manastira, uređenom pešačkom stazom kroz klisuru Vitovnice, okruženi najlepšom prirodom, laganim hodom stižemo do lekovite vode i izvora Svetog Jovana. Ovaj izvor posećuje sve više vernika. U narodu je uvreženo mišljenje o njegovim isceljiteljskom dejstvu. Postoje tvrdnje o velikom broju izlečenja na ovom mestu.
 
 

Gornjačka klisura

 
Nedaleko od manastira Vitovnica nalazi se Gornjačka klisura. Prodirući kroz planine Homolja, reka Mlava predstavlja jedini prolaz kroz ovaj monumentalni planinski masiv. Baš zato Gornjačka klisura i nosi naziv "Kapija Homolja". Klisura je poznata, ne samo kao čudo prirode već i kao jedinstvena riznica istorijskih spomenika. Od antičkih vremena, pa do srpske despotovine, građena su utvrđenja i kule motrilje čiji su delovi i dan-danas rasuti po gustim šumama.
 
 

Manastir Blagoveštenje

 
Na kapiji Homolja, na samom ulazu u Gornjačku klisuru, nalazi se manastir Blagoveštenje. Sаgrаđen je krаjem 14. vekа. Ktitor manastira je najverovatnije despot Stefаn Lаzаrević. Manastirište ili ostaci manastira prepoznаju se po zаzidаnoj pećini sа više otvorа zа prozore i vrаtа. Istorijski izvori nam govore dа su u Blаgoveštenju prepisivаne svete knjige i da su ga posećivаli učeni monаsi iz svih krаjevа. Mаnаstir Blаgoveštenje danas je napušten.
 
 

Manastir Gornjak

 
U srcu Gornjačke klisure, naslonjen na padine planine Ježevac, tamo gde po predanju mogu da prođu samo reka Mlava i vetar gornjak, nalazi se manastir Gornjak. Prema legendi, na ovom svetom mestu nalazila se isposnica prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save iz XIII veka. Osnivačku povelju manastiru Gornjak knez Lazar je izdao 1. avgusta 1378. godine. Od srednjovekovnih građevina sačuvane su glavna manastirska crkva, posvećena Vavedenju Bogorodičinom i kapela u pećini, posvećena Svetom Nikoli.
 
Na obali reke Mlave, nasuprot manastira Gornjak, u savršenoj i netaknutoj prirodi nalazi se i restoran. Tu i ćemo napraviti pauzu za odmor i ručak. Nakon toga sledi obilazak banje Ždrelo. Kupanje i opuštanje na termo-minaralnim izvorima.
 
 

Mlavske terme - Banja Ždrelo

 

Bazeni Banje Ždrelo ispunjeni su geotermalnom vodom temperature do 40° koja izvore na oko 200 metara ispod zemlje. Pravo je uživanje kupati se u njima pri niskim temperaturama u toku zimskih dana. Lekovita svojstva ove vode su naučno dokazana. Pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih obolenja kao i kod reumatskih bolova. Ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe. Rekreativni centar pored bazena sadrži i parna kupatila, saune, slanu sobu, prostoriju za masažu kao i wellness centar. Očekuje vas prijatno vreme za odmor i razbribrigu.
 
 
Planirani polazak iz Beograda u 08.00 časova.
Povratak okolo 21.00 časova.
 
Cena izleta zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, transfer i ulaznice za posetu Banji Ždrelo.
 
Napomena: ponesite kupaći kostim, peškir i dobro raspoloženje.

 

 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 

         +381 60 572 02 55

      +381 64 130 05 25

    +381 64 567 73 40

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

 

Media