Kraljevska Srbija - dinastija Karađorđevići - vinska tura

Šumadija - Oplenac, Topola

Grupna ili privatna tura po Šumadiji - srcu centralne Srbije.
Naš turistički autobus ili automobil (ukoliko je privatan izlet), će vas čekati ispred vašeg hotela ili na bilo kojoj drugoj naznačenoj adresi.
 
U toku našeg prijatnog putovanja očekuju vas priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, tradiciji i ljudima ovog dela Srbije.
 
 

Avala

 
Naše prvo odredište je Avala. Najbliža planina kod Beograda. Na samom vrhu Avale, obilazimo spomenik Neznanom junaku i Avalski televizijski toranj (visina 204,5m). Avalski toranj je najviša građevina na Balkanu) i sa njega se pruža najlepša panorama Beograda i Šumadije.
 
 

Oplenac

 
Obilazak kompleksa kraljevske dinastije Karađorđević na Oplencu, nadomak Topole. Za vreme Prvog srpskog ustanka na Oplencu se nalazila tvrđava i grad vođe ustanika Karađorđa Petrovića. Oko kojeg su se nalazili utvrđeni rovovi, koji su služili kao zaštitu grada. U vreme kralja Petra I, unuka vožda Karađorđa, počinje sadnja vinograda i izgradnja velelepnog hrama Svetog Đorđa, Mauzoleja dinastije Karađorđević. Oplenac se nalazi na istaknutom mestu i sa njega se otvara pogled na celu Šumadiju.
 
 

Karađorđev grad

 
Izgradio ga je vožd Karađorđe vladar ustaničke Srbije u periodu od 1811. do 1813. godine. Sačuvani su i obnovljeni konak sa kulom, crkva i škola. U konaku se nalazi stalna izložba oružja i znamenitosti iz Prvog srpskog ustanka kao i predmeti iz ličnog života vožda.
 
 

Hram Svetog Đorđa

 
Nalazi se na samom vrhu Oplenca, na izrazito vidnom mestu, okružen zelenom šumom. Belina hrama obasjava nadaleko, kao svetionik u savršenoj harmoniji sa okolinom. Crkva Svetog Đorđa izgrađena je u srpsko - vizantijskom stilu. Unutar crkve sahranjena su 24 člana kraljevske porodice. Na počasnim mestima, u gornjem prostoru crkve, nalaze se dva sarkofaga u kojima počivaju rodonačelnik dinastije Đorđe Petrović i njegov unuk kralj Petar I Karađorđević. Precizno ukomponovana lokacija crkve, sa svojom monumentalnošću i lepotom mozaika, pravi je biser arhitekture Oplenca, Šumadije i Srbije.
 

Kuća Kralja Petra I

 
Stari kralj je voleo da boravi u ovoj kući, jer se ispred nje pruža pogled na njegov rodni kraj i da bi mogao da nadgleda radove na izgradnji crkve Svetog Đorđa. U njoj je boravio do 1915. godine kada je počelo povlačenje preko Albanije. Danas je kuća preuređena u muzej - galeriju posvećenu dinastiji Karađorđević.
 
 

Poseta kraljevoj vinariji

 
Slobodno se može reći da je Oplenac pokriven vinogradima. Tradicija vinogradarstva u ovom kraju datira još iz vremena Rimljana. Blago prijatni klimat, konfiguracija terena kao i izuzetno plodno zemljište pružili su stanovnicima ovog regiona, odlične uslove za uzgajanje raznih sorti grožđa i proizvodnju ukusnih i kvalitetnih vina. Posetićemo vinogradarev dom, vinograde, vinski podrum i degustirati oplenačka vina.
 
 

Vinarija Aleksandrović - degustacija vina

 
 

Bukovička banja

 
Bukovička banja se nalazi ispod planine Bukulje. Poznata je po svojim lekovitim izvorima. Ovde izvire i jedna od najpopularnijih flašranih mineralnih voda na Balkanu Knjaz Miloš. Vodu možemo popiti i na banjskim izvorima. U banji se nalazi i najpoznatiji park Šumadije. Veliki značaj u projektovanju parka dali su knjaz Miloš i knjaz Mihailo Obrenović. U prelepo sređenom parku nalazi se jedinstvena kolekcija skulptura koje su poklon gradu Aranđelovcu od poznatih svetskih skulptora.
 
 
 

Orašac

 
U selu Orašac nadomak Aranđelovca 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Za vođu je proglašen Đorđe Petrović. U spomen ovom velikom istorijskom događaju izgrađen je spomen kompleks: crkva Vaznesenja Gospodnjeg, spomen škola i spomen česma u Marićevića jaruzi, kao i muzej i skulptura Karađorđa. 15. februara se slavi dan državnosti Srbije.
 
 

Karađorđev Vajat - etno kuća

 
Posetiti Šumadiju a ne upoznati i tradicionalna seoska domaćinstva, sa jedinstvenom atmosferom i kuhinjom, bilo bi neoprostivo. Ovde vas očekuje srdačni srpski prijem, najukusniji specijaliteti srpske kuhinje i najbolje rakije. Vreme za odmor.
 
 
Izlet počinje u 10.00 sati iz Beograda.
Planirani povratak oko 19.00 časova.
 
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate ulaznice za posetu kompleksa na Oplencu, degustacija vina, usluga vodiča, transfer i dobro raspoloženje.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 

Media