Kraljevska Srbija - dinastija Karađorđević - vinska tura

Šumadija - Oplenac - Topola

Grupna ili privatna tura po Šumadiji - srcu centralne Srbije.
 
U toku našeg prijatnog putovanja očekuju vas priče našeg turističkog vodiča o prirodi, kulturi, istoriji, tradiciji i ljudima ovog dela Srbije.
 

 Šumadija 

Oplenac

 
Obilazak kompleksa kraljevske dinastije Karađorđević na Oplencu nadomak Topole. Za vreme Prvog srpskog ustanka na Oplencu se nalazila tvrđava i grad vođe ustanika Karađorđa Petrovića. Oko grada su se nalazili utvrđeni rovovi, koji su služili kao zaštita grada. U vreme kralja Petra I, unuka vožda Karađorđa, počinje sadnja vinograda i izgradnja velelepnog hrama Svetog Đorđa - Mauzoleja dinastije Karađorđević. Oplenac se nalazi na istaknutom mestu i sa njega se otvara pogled na celu Šumadiju. 
 

Hram Svetog Đorđa

 
Nalazi se na samom vrhu Oplenca, na izrazito vidnom mestu, okružen zelenom šumom. Belina hrama obasjava nadaleko kao svetionik u savršenoj harmoniji sa okolinom. Crkva Svetog Đorđa izgrađena je u srpsko - vizantijskom stilu. Unutar crkve sahranjena su 24 člana kraljevske porodice Karađorđević. Na počasnim mestima, u gornjem prostoru crkve, nalaze se dva sarkofaga u kojima počivaju rodonačelnik dinastije Đorđe Petrović i njegov unuk kralj Petar I Karađorđević. Precizno ukomponovana lokacija crkve sa svojom monumentalnošću i lepotom mozaika pravi je biser arhitekture Oplenca, Šumadije i Srbije.
 

Kuća Kralja Petra I

 
Stari kralj Petar I je voleo da boravi u ovoj kući, jer se ispred nje pružao pogled na njegov rodni kraj i da bi mogao da nadgleda radove na izgradnji crkve Svetog Đorđa. U njoj je boravio do 1915. godine kada je počelo povlačenje preko Albanije. Danas je kuća preuređena u muzej - galeriju posvećenu dinastiji Karađorđević.
 
 

Poseta Kraljevoj vinariji

 
Slobodno se može reći da je Oplenac pokriven vinogradima. Tradicija vinogradarstva u ovom kraju datira još iz vremena Rimljana. Blago prijatni klimat, konfiguracija terena i izuzetno plodno zemljište pružili su stanovnicima ovog regiona odlične uslove za uzgajanje raznih sorti grožđa i proizvodnju ukusnih i kvalitetnih vina. Posetićemo Vinogradarevu kuću, vinograde, vinski podrum i degustirati oplenačka vina.
 
 

Vinarija Aleksandrović - degustacija vina

 
Aleksandrović porodica se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarastvom. Od početka je sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Danas je sa svojim vinima jedna od vodećih srpskih vinarija. Njihova vina se nalaze u Svetskom muzeju vina u Bordou i na vinskim kartama najprestižnijih hotela i restorana širom sveta. Sa nama obiđite raskošan podrum i degustirajte bela, crvena i penušava vina iz linije Selection i Premium. U ponudi je interesantno uparivanje hrane i vina a mi vam ih svakako od srca savetujemo. Za pravi užitak !
 

Bukovička banja

 
Bukovička banja se nalazi ispod planine Bukulje. Poznata je po svojim lekovitim izvorima. Ovde izvire i jedna od najpopularnijih flaširanih mineralnih voda na Balkanu Knjaz Miloš. Vodu možemo popiti i na banjskim izvorima. U banji se nalazi i najpoznatiji park Šumadije. Veliki značaj u projektovanju parka dali su knjaz Miloš i knjaz Mihailo Obrenović. U prelepo sređenom parku nalazi se jedinstvena kolekcija skulptura koje su poklon gradu Aranđelovcu od poznatih svetskih skulptora.
 
 
 

Orašac

 
U selu Orašac nadomak Aranđelovca, na Sretenje, 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak. Za vođu je proglašen Đorđe Petrović. U spomen ovom velikom istorijskom događaju izgrađen je spomen - kompleks: crkva Vaznesenja Gospodnjeg, spomen - škola i spomen - česma u Marićevića jaruzi, kao i muzej i skulptura Karađorđa. 15. februara se obeležava Dan državnosti Srbije.
 
 

Karađorđev Vajat - etno kuća

 
Posetiti Šumadiju a ne upoznati i tradicionalna seoska domaćinstva, sa jedinstvenom atmosferom i kuhinjom, bilo bi neoprostivo. Ovde vas očekuje srdačan srpski prijem, najukusniji specijaliteti srpske kuhinje i najbolje rakije. Vreme za odmor.
 
 
Izlet počinje u 10.00 sati iz Beograda.
Planirani povratak oko 19.00 časova.
 
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: ulaznice za posetu kompleksa na Oplencu, degustacija vina, usluga vodiča, transfer i dobro raspoloženje.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 
 

Media