Novi Sad - Petrovaradin - vinska tura Sremski Karlovci

Upoznajte gradove kulture u Srbiji

Vinska, gastronomska, istorijska i romantična ekskurzija po Vojvodini.
 
Planiran polazak iz Beograda je u 10.00 sati. Turistički vodič će vas čekati na recepciji vašeg hotela ili na bilo kojoj drugoj vama naznačenoj adresi. Naše putovanje kroz široke i plodne vojvođanske ravnice trajaće oko sat vremena. Tokom vožnje  do naše prve odrednice - Sremskih Karlovaca saslušajte interesantne priče našeg vodiča o prirodi, kulturi, običajima i životu stanovnika, ove prelepe oblasti naše Srbije.
 

Sremski Karlovci

 
Odmah po dolasku u Sremske Karlovce planiran je obilazak vinskog podruma. Posetićemo Muzej vinogradarstva i pčelarstva gde će nas sačekati naši vredni i ljubazni domaćini. Na na degustaciji ćemo probati 6 - 7 sorti fruškogorskih vina, domaću rakiju - medovaču i nekoliko vrsta meda.
 
Posle vina, rakije i meda nastavljamo sa degustacijom Kuglofa. Kuglof je nekada bio neizostavan na bogatoj trpezi. Bio je serviran i za doručak, ručak i večeru. Služen sa čajem, mlekom ili sa vinom. A mi nastavljamo dalje naše razgledanje Sremskih Karlovaca.
 
U centru grada videćemo fontanu "Četiri lava". Prema legendi, svaka devojka koja se napije se hladne vode iz fontane, uskoro se udaje i zauvek ostaje u Karlovcima. Zatim jćemo videti ednu od najlepših škola u Srbiji - prestižnu i čuvenu Karlovačku gimnaziju, Patrijaršijski dom, Bogosloviju, Sabornu crkvu Svetog Nikole i još mnogo toga..
 
Na svega 20 minuta od Sremskih Karlovaca, nalazi se Petrovaradinska tvrđava, naša sledeća odrednica
  
 

Petrovaradinska tvrđava

 
Sa našim vodičem obilazimo jednu od najlepših dunavskih tvrđava. Tokom obilaska tvrđave naslađujemo se predivnom panoramom Nacionalnog parka Fruška Gora, Dunava i grada Novog Sada. Prvo utvrđenje iznad današnjeg Petrovaradina sagrađeno je još za vreme Rimljana. Tvrđavu su za svoje potrebe obnovili Ugari, dok su najveće vojne pohode na nju preduzimale Osmanlije. U 17. veku, posle isterivanja Turaka, austro - ugarski vladari počeli su sa izgradnjom novog uporišta na obali Dunava ispod tvrđave. Oko tvrđave osnovano je naselje trgovaca, zanatlija i vojnika, koje se u početku nazivalo Racko (Raško) - srpsko selo. Kasnije je preimenovano u čast Petrovaradinske tvrđave.
 
 

Novi Sad

 
U podnožju Nacionalnog parka Fruška Gora, na obali Dunava, nalazi se grad Novi Sad, administrativni centar autonomne oblasti Vojvodina, Sa svojom 300 godina dugom istorijom. Novi Sad je drugi grad po broju stanovnika u Srbiji, ali prvi po broju muzeja i znamenitosti. U 2021. godini, Novi Sad zajedno sa Temišvarom, zvanično predstavljaju evropske prestonice kulture. Prvi put, u pismenoj formi, Novi sad se spominje 1694. godine, a danas sa sa pravom naziva srpskom Atinom. Arhitekturni ansambl grada predstavlja pravo bogatstvo raznih stilova: klasicizam, neogotika, barok, moderni i nacionalni.
 
Dunavski park - najlepši je park u Novom Sadu. U njemu su predivne cvetne aleje, drveće i rastinja, ostrvo sa plavim vrbama i jezerce sa labudovima i patkama. Dunavska ulica, najlepša i najpopularnija, na najživopisanijii način opisuje i prošlost i savremenost grada. U samim počecima razvoja grada, trgovci su ovom ulicom, vozili do centa Novog Sada tovare koji su stizali rečnim putem, vozili do centra Novog Sada. Na samom početku Dunavske ulice, nalazi se najstarija kuća u gradu - "Kod bijelog lava", iz 1720. godine. Danas je u njoj smeštena Gradska biblioteka. Na uglu dve pešačke ulice, Zmaj Jovine i Dunavske, nalaze se Episkopski dom i Saborna crkva. Nedaleko odavde nalazi se i najstarija naučna institucija književnosti i kulture srpskog naroda - Matica srpska.
 
 

Salaš

 
Nalaziti se u Vojvodini, a ne posetiti neki od salaša prosto je neoprostivo. Salaši su tradicionalni restorani dobre, preukusne domaće hrane po starim receptima. U svakom od njih, rakija i vino su neizostavni deo doma, a verujemo da svako od nas može pronaći svoju simpatiju, bila to šljiva, kajsija, kruška, loza, jabuka ili neka druga rajska voćka. Gurmani će ovde sigurno napuniti svoje stomake. Uvereni smo da će ih ponovo posećivati, makar i tajno. Ako hoćete da upoznate Srbiju morate da probate i njenu čuvenu kuhinju. Salaš idealno mesto za to, koji na pravi i autentičan način prezentuje srpsku tradiciju i nasleđe.
 
Nakon ručka i predaha, nastavljamo dalje našu turu po Novom Sadu i obilazimo Trg Slobode, glavni u gradu, gde se održavanju sve značajne manifestacije, proslavljaju praznici, organizuju koncerti. Nekada se na trgu nalazila i pijaca a danas je krase rimokatolička katedrala Imena Marijinog, Gradska kuća, hotel Vojvodina, Vojvođanska banka (bivši Grand hotel) ..
 
 
 
Polazak iz Beograda planiran je u 10.00 časova.
Povratak u Beograd je oko 18.00 časova.
 
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate ulaznice za posetu muzeja vinogradarstva i pčelarstva, degustacija vina, usluge vodiča i transfer.
  
Dragi naši prijatelji, očekujemo vas na našim turama po Srbiji!
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 

Media