Manasija - Resavska pećina - vodopad Veliki buk

Izlet po Istočnoj Srbiji, daleko od glavnih puteva

Planiran polazak iz Beograda u 08.00 časova.
Od Beograda do manastira Manasija nas očekuje oko sat i trideset minuta vožnje i priče našeg turističkog vodiča o istoriji, prirodi, kulturi i običajima srpskog naroda.
 
 

Manastir Manasija

 
Srpski pravoslavni manastir Manasija, poznat i pod imenom Resavska tvrđava, ktitorsko je delo despota Stefana Lazarevića. U toku 1407. godine započeta je izgradnja resavskog kompleksa, u blizini grada Despotovca, u čiji sastav su ušli crkva Svete Trojice, prepisivačka i prevodilačka škola, biblioteka. Zidine grada su debljine i do 3 metra sa 11 veoma visokih odbrambenih kula, od kojih je najdominantnija Despotova kula. Oko grada bili su iskopani duboki rovovi. Za to vreme impozante zidine sa kulama, okružene rovovima, predstavljale su savremeni sistem zaštite manastira. Unutar samog manastira, moglo se ući samo kroz veliku zapadnu kapiju. Manastir je bio veliki obrazovni, religiozni i kulturni centar (takozvana Resavska škola) tadašnje Srbije. Veliki deo manastira i biblioteka stradali su u toku osmanlijskih osvajanja. Spašeno je svega nekoliko rukopisa. U početku XIX veka, u vreme srpskog ustanka, manastir je uništen, a sredinom istog veka ponovo obnovljen.
 
Nakon posete manastira Manasije, put nas dalje vodi koritom reke Resava ka planinskim masivima Kučaj i Beljanica, u pravcu Resavske pećine.
Na oko sat vremena putovanja od Despotovca, nalazi se selo Divljakovac. Tamo ćemo posetiti čuvenu Resavsku pećinu.
  
 

Resavska pećina

 
Obilazak jedne od najprivlačnijih i najstarijih pećina u Srbiji. Ovde su još pre 80 miliona godina, podzemne vode počele da probijaju sebi ruslo među krečnjačkim stenama, dok se pećinski nakit počeo formirati pre 45 miliona godina. Pećina je otkrivena 1962. a za turističke posete otvorena 1972. godine. Turistička staza sastoji se iz 3 galerije, dužine oko 950 metara i pruža nam jedinstveno iskustvo razgledanja pećinskih dvorana i koridora.
 
 

Rezervat prirode Lisine - vodopad Veliki Buk

 
Nakon posete Resavskoj pećini, sledi obilazak Rezervata prirode Lisine i vodopada Veliki buk, gde ćemo napraviti pauzu za ručak u jednom od prelepih restorana na samoj obali reke. Takođe, ćemo prošetati po prirodnom rezervatu i naslađivati se pejzažima planine Beljanice, zelenom, prozračnom vodom reke Veliko Vrelo i videćemo jedan od najlepših vodopada Srbije - Veliki buk.
 
 
Polazak iz Beograda planiran je u 08.00 sati, povratak oko 18.00 časova.
Cena ekskurzije zavisi od broja osoba.
U cenu su uračunate: ulaznice za posetu Resavske pećine, usluge turističkog vodiča i transfer.
 
Upoznajte Srbiju zajedno sa nama!
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 

Media