Spomenici islamske kulture u Beogradu

 Obilazak orijentalnih svetinja u Beogradu

 Hronika i istorijski zapisi nam govore da se krajem IX veka na prostorima Srbije pojavljuju Arapi islamske veroispovesti.
 

Bajrakli džamija

 
Bajrakli Džamija je sagrađena krajem XVI veka. Jedna je od najstarijih u Srbiji i jedina u Beogradu koja postoji i danas. Nalazi se na mestu gde je nekada bio postavljen šator-džamija turskog sultana Selima. Današnji naziv nosi od 1780. godine zbog istaknutog barjaka koji je označavao početak molitvenog vremena. Godine 1868. je obnovljena ukazom kneza Mihaila Obrenovića. U sklopu džamije nalazi se medresa -verska srednja škola. U vreme Osmanskog carstva u Beogradu je postojalo preko 250 džamija. Istorijske značajne i vredne pomena su Hasan - Pašina džamija na Kalemegdanu, Batal džamija (nalazila se u blizini današnjeg parlamenta), Defterdarova džamija, Sultan-Mahmudova džamija, Liman džamija i mnoge druge koje više ne postoje.
 
 

Damad Ali - Pašino turbe

 
Damad Ali-pašino turbe nalazi se na Beogradskoj tvrđavi. Ime je dobilo po velikom veziru sultana Ahmeda III, Damad Ali-paši. Mauzolej je nastao 1784. godine nad grobom beogradskog muhafiza Ismet Mehmed-paše. Obnovljen je 1818. i na tom mestu sahranjeni su zapovednici Beogradske tvrđave Selim-paša i Hasan-paša.
 
 
 

Šeih - Mustafino turbe

 
Šeih Mustafino - turbe nalazi se u centru Beograda blizu Studentskog parka. Podignuto je 1783. godine u blizini mesta gde se nekada nalazilo tursko groblje. Posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starešini tekije iz tog perioda. Jedan je od najstarijih sakralnih objekata iz osmanskog perioda u Beogradu i zaštićeno je kao spomenik kulture. 2013. godine u potpunosti je restauirano. Dugogodišnji beogradski muftija, Hamdija Jusufspahić sahranjen je na ovom mestu 2016. godine.
 
 
 

Česma Mehmed Paše - Sokolovića

 
Česma Mehmed-paše Sokolovića podignuta je u XVI veku na mestu severozapadnog bedema Beogradske tvrđave za vreme vladavine ovog velikog vezira. Pravougaone je osnove visine 7,5 metara i širine 6,3 metra. Njene kamene ploče, od kojih je napravljeno korito sa gvozdenim cevima, očuvane su i dan danas. Česma je potpuno rekonstruisana 2018. godine.
 
 

Delijska česma

 
Delijska česma nalazi se u Knez Mihailovoj ulici, na mestu gde se nalazilo više česmi koje su tokom godina srušene. Rekonstrusiana je 1987. prema nacrtima poznatog arhitekte Aleksandra Deroka i predstavlja repliku starije turske česme iz 1849. godine.
 
 
 

Zindan kapija

 
Zindan kapija predstavlja odbrambeni kompleks i prolaz u Beogradsku tvrđavu sa istočne strane. Početak gradnje vezuje se za vreme vladavine srpskog despota Stefana Lazarevića u XV veku da bi nakon njegove smrti izgradnju nastavili Ugari. U XVIII veku kapija je prestala da ima odbrambenu funkciju. Od tada, Turci Osmanlije počinju da je koriste kao prolaz ka Gornjem gradu i kao tamnicu odakle i potiče njen naziv.
 
 
Danas u Srbiji živi preko 200 000 stanovnika islamske veroispovesti. Pored džamija i mesdžida (džamije bez minareta) u celoj Srbiji, islamska zajednica raspolaže i medresama (srednjim verskim školama) u Novom Pazaru, Prijepolju i Beogradu, kao i fakultetima i akademijama u Novom Pazaru i Beogradu. Lepota arhitekture i istorisjki značaj spomenika islamske kulture ne smemo preskočiti i zanemariti na prostoru cele Srbije. Vrata su otvorena Altun-Alem džamije iz XIV veka u Novom Pazaru, koja se smatra jednom od najlepših u Srbiji. U ovom gradu se nalaze mnogi kulturno-istorijski spomenici i muzeji islamske kulture koje treba posetiti. Preporučujemo obilaske džamija: Sultan Valide u Sjenici, džamiju Islam-age u Nišu kao i džamije u Hisardžiku i Ibrahim-pašinu u Prijepolju i Hasan-aginu džamiju u Priboju.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje izleta 3-4 sata. Vreme polaska u 10.00h ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i povratni transfer.
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 
More in this category: « Katolička baština u Beogradu