Jevrejska baština u Beogradu

Istorija Jevreja u Beogradu

Prisustvo Jevreja na užem području Beograda datira iz XX veka, dok kao nadolazeći trgovački putnici aktivniju ulogu u Srbiji imaju već tokom XVI veka.

 

Sinagoge

Prva sinagoga u Beogradu postojala je još u XVI veku. Bila je srušena je tokom razaranja grada da bi nova bila sagrađena tokom XIX veka. Preživela je razaranja tokom Drugog svetskog rata, ali je vremenom izgubila na značaju i srušena je. Sefardska sinagoga Bet Izrael sagrađena je 1908. godine za koju je kamen temeljac položio kralj Srbije Petar I Karađorđević. Na njenom mestu se danas nalazi Galerija fresaka. Aškenaska sinagoga Sukat Šalom ili Koliba mira šesta je po redu sinagoga koja je građena u Beogradu. Danas je jedini aktivan jevrejski hram. Sagrađena je 1925. godine. Hram je oskrnavljen tokom holokausta i nakon II svetskog rata. Obnavljanju sinagoge prisustvuju malobrojni preživeli Jevreji iz sefardske i aškenaske zajednice.

 
U Zemunu su postojale dve sinagoge. Jedna postoji i danas, ali nije u funkciji. Interesantna priča vodi nas do Teodora Hercla, začetnika cionizma (povratak Jevreja u Izrael). Njegov deda je bio rođeni Zemunac i smatra se da se družio sa zemunskim rabinom Jehudom ben Alkalajom, od kojeg su zapravo krenule prve ideje o povratku Jevreja u Izrael. Dve ulice u Zemunu dobile su imena ovih značajnih istorijskih ličnosti za jevrejski narod.
 
 

Spomenici

Većina spomenika u Beogradu posvećena je stradanju jevrejskog naroda. Beograd je jedini glavni grad u Evropi u kojem su tokom okupacije Nemačke bila formirana čak četiri koncentraciona logora: Topovske šupe, Staro sajmište, Milišića ciglana i Banjica. U logoru Staro sajmište, držani su Jevreji, Srbi i Romi. Više od 40 000 ljudi je stradalo od 1941-1944. godine. Spomenik žrtvama nalazi se u Novom Beogradu na savskom šetalištu. Poseban pečat Jevrejskom groblju u Beogradu daju dekorativno obrađeni spomenici i doprinose specifičnom ambijentu. Najbolje arhitekte toga vremena učestvovale su u njegovom ulepšavanju. Danas ovo groblje predstavlja kulturno dobro i može se posetiti.

 
 

Muzej banjičkog Logora

Osnovan 1941. godine na mestu gde se nekada nalazila velika vojna kasarna Kraljevine Jugoslavije. Služio je kao zatvor svih neprijatelja okupatora. Dovođeni su pristalice narodnooslobodilačkih pokreta: partizani i četnici, Srbi, Jevreji i Romi. Kroz logor je prošlo oko 24 000 zatvorenika, stradalo je preko 10 000 ljudi.

 
Menora u plamenu je spomenik skulptora Nandora Glida. Postavljen je kao simbola stradanja Jevreja na Dorćolu, pored obale Dunava, u kraju koji se nekada zvao Jalije i bio pretežno naseljen Jevrejima.
 

 

Jevrejski istorijski muzej

Jevrejski istorijski muzej u Beogradu je osnovan 1948. godine. U sastavu je Saveza jevrejskih opština Srbije. Muzej, svoju već bogatu arhivu, kontinuirano dopunjuje novim informacijama uz pomoć istraživanja i naučnih radova, kao i kroz izdavačku delatnost i komunikaciju sa građanima. Poslednjih godina sve više turista i građana posećuju ovaj muzej.

 
Danas na prostoru cele Srbije živi oko 1200 Jevreja. Izuzev onih koje se nalaze na teritoriji Beograda, vredne pažnje su sinagoge i spomenici koji se nalaze na prostoru Vojvodine, u Novom Sadu i Subotici. Većinom tužne priče odigravale su se na prostoru Srbije za vreme II svetskog rata. Kladovski transport je jedna od njih. To je priča o sudbini velike grupe Jevreja koja nije uspela, bežeći iz nacističke Nemačke, Dunavom da se probije do Crnog mora. 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje ture 4-5 sati. Vreme polaska u 10.00 ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, ulaznice za lokalitete i povratni transfer.
 
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 
More in this category: Katolička baština u Beogradu »