Mokra Gora i Višegrad - Srbija & Republika Srpska (BiH)

Celodnevna tura od Drvengrada do Andrićgrada

Upoznaćemo vas sa prirodom, kulturom, istorijom, običajima i ljudima Zapadne Srbije i Višegrada u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina).
 
Ekskurzija počinje u 07.00 sati iz Beograda.
 
Dobro došli na naša putovanja!
 
 

Ovčarsko - kablarska klisura

 
Ovčarsko - kablarska klisura jedna je od najživopisnijih klisura u ovom delu Evrope. Useklina između ove dve planinske lepotice širine je od 50 do 150 metara i dugačka je oko 20 kilomentara. Klisura je poznata kao važan kulturno - istorijski kompleks sa mnogobrojnim manastirima, pa se sa pravom, u narodu, često naziva i Srpska Sveta Gora. Ovde na obali Zapadne Morave imaćemo vreme za doručak i odmor.
 
 

Šarganska osmica - vožnja vozom

 
Nekada je ova železnička pruga bila glavna saobraćajna arterija Balkanskog poluostrva, jer je povezivala Beograd, Sarajevo i Jadransko more. Popularni voz Ćira krčio je sebi put kroz tunele, mostove zarez zameniti sa i planinske masive, ostavljajući iza sebe dim i miris stare lokomotive. Danas je deo ove železničke magistrale (od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore) izašao iz zaborava, pa Šarganska osmica opet prima putnike u salonima voza Nostalgija. Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći ćemo kroz 22 tunela, 5 mostova, visinsku razliku od 300 metara i oko 15 kilometara samog puta.
 
Letnji red vožnje je od aprila do novembra
a zimski red vožnje od 15.12.2021 do 16.02.2022
 
 

Mokra Gora i Drvengrad - Mećavnik (u gostima kod reditelja Emira Kusturice)

 
Mokra Gora objedinjuje i grli dve planine Zlatibor i Taru. Prema tome retko ili teško da koja regija može da se takmiči u lepoti sa Zapadnom Srbijom. U poslednje vreme sve veću turističku popularnost preuzima etno selo Drvengrad, zahvaljujući režiseru Emiru Kusturici. U toku snimanja filma "Život je čudo" slavni režiser se prosto zaljubio u ovu planinu i rešio da tu sebi sagradi dom. Tako je i nastalo ovo unikatno etno selo. Obilazak Drvengrada sa turističkim vodičem traje oko 20 minuta. Posle obilaska je planirano slobodno vreme ili ručak u nacionalnom restoranu srpske kuhinje.
 
Prelazak granice
 

Dobro došli u Republiku Srpsku (BiH)

 
Sa Mokre Gore idemo prema Višegradu, ka Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. Naše putovanje se nastavlja kroz kanjon reke Rzav u kome ćemo posetiti manastir Srpske pravoslavne crkve Dobrun iz 13. veka. Napomena: sa sobom poneti neophodna dokumenta za prelaz granice u Bosnu i Hercegovinu.
 
 

Kanjon Rzav

 

Manastir Dobrun

 

Višegrad

 
U Višegradu ćemo posetiti most Mehmed-paše Sokolovića iz 16. veka. Most na Drini se ubraja u jedne od najlepših primera osmanske arhitekture. Od 2008. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Nobelovac Ivo Andrić u svom romanu „Na Drini ćuprija“ pripoveda o životu u Višegradu i njegovom mostu, koji spaja dve obale Drine, Bosnu sa Srbijom, Zapad sa Istokom. Nakon posete znamenitom mostu, obilazimo još jedno selo režisera Emira Kusturice - Andrićgrad, koje je nazvano u čast čuvenog pisca. Popularno se naziva i Kamengrad. Razgledanje Andrićgrada u pratnji turističkog vodiča traje oko 20 minuta. Nakon toga je planirano slobodno vreme.
 
 
Vreme polaska u 07.00 iz Beograda.
Povratak u Beograd planiran oko 22.00 časa.
 
Cena izleta zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: karte za voz Šarganska osmica, ulaznice za posetu Drvengrada, usluge turističkog vodiča i transfer.
 
Napomena: poneti pasoš - dokumenta za prelaz granice sa Bosnom i Hercegovinom.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.
 

Media