Vršac - vinogradarski kraj

Izlet u najveće vinograde Srbije

Vršački vinogradi nagoveštavaju dobru berbu, čekaju nas najlepša vina!
 
Vožnjom kroz prostranu ravnicu stižemo do mesta gde se uzdižu Vršačke planine, najveće u Vojvodini. Uživamo sa našim vodičem šetajući gradom umetnika, slikara i pesnika. Penjemo se stepenicama na Vršački breg, odakle se vidi Banat kao na dlanu. Tu su i spomenici koji pišu istoriju ovoga kraja.
 
 

Vršac

 
Kad pomislimo na Vršac, odmah pomislimo na Vršačke planine na čijim obroncima se nalaze najveći vinogradi u Srbiji. Vršac je multikulturalni grad sa oko 40 000 stanovnika u kojem žive 23 nacije. Razgledajući Vršac sa vodičem videćemo mogobrojne građevine. Gradsku kuću – Magistrat, jedinstvene arhitekture, čija je gradnja trajala građenu tri veka (od 18. do 20. veka). ,,Apoteku na stepenicama” - prvu je vršačka apoteka iz 18.veka. Ova barokna građevina nalazi se u sastavu Gradskog muzeja u kojoj se nalaze dela poznatog slikara Paje Jovanovića, rođenog u Vršcu. Nastavljamo i saznajemo da je ovde živeo i radio osnivač srpske pozorišne komedije i drame - Jovan Sterija Popović. Nakon obilaska Patrijaršijskog dvora, Saborne crkve i vršačke katedrale, opuštamo se u društvu vinskog viteza u podrumu vina. Danas Vršac ima modernu fabriku lekova-Hemofarm, ima i svoj aerodrom i školu letenja, svoju fabriku slatkiša Swisslion. Turiste i posetioce ugostiće u kvalitetni hotelimi kao što su Vršački Breg ili hotel Srbija.

Vladičanski dvor u Vršcu predstavlja rezidenciju vladike banatskog. Podignut je 1750. godine. Jedan je od najstarijih i najlepših baroknih dvorova koji se nalaze na prostoru Srbije i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Saborna crkva - Crkva svetog Nikolaja sagrađena je sredinom 18. veka i najstariji je i najveći pravoslavni hram u Vršcu. Katedrala Svetog Gerharda, sagrađena 1863. godine, najveći je rimokatolički hram u Srbiji. Impozantnog je izgleda i dimenzija. Visina njenih tornjeva dostiže 63 metra. U crkvi se nalaze orgulje koje i dan danas moćno odzvanjaju. Na brdu Misa, iznad grada, uzdiže se i najstariji katolički hram u Banatu - Crkva Svetog križa, iz 1728. godine. Podignuta je i kapela u slavu Svetog Roka. Kameni Križni put je postavljen u 18. veku koji je do kapele vodio iz grada. Ispred crkve se nalazi vidikovac sa najlepšim pogledom na Vršac. Crkva Svetog Teodora posvećena je vršačkom vladiki Teodoru Nestoroviću koji je 1594. podigao veliki ustanak Srba protiv Turaka. Banaćani su pod barjakom Svetog Save krenuli u oslobađanje izgubljenih gradova ali je nakon nekoliko meseci ustanak ugušen a vladika uhvaćen i svirepo ubijen. Četiri veka kasnije proglašen za svetitelja od strane Srpske pravoslavne crkve. Rumunska pravoslavna crkva u Vršcu iz 1913, posvećena je Uspenju Gospodnjem. Danas predstavlja saborni hram banatskih Rumuna koji su najbrojnija nacionalna manjina u Banatu.
 
 

Vrsačka Kula

 
Vršačka kula ili Vršački zamak je simbol grada. Srednjovekovna tvrđava sazidana u 15 veku za vreme vladavine srpskog despota Đurđa Brankovića. Iznad grada dominira glavna kula visine 20 metara, koja je potpuno restaurirana. Kula  se zajedno sa ostacima bedema nalazi na Vršačkom bregu na nadmorskoj visini od 400 metara. Zaštićena je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.
 
 
 

Vršački Breg

 
Vršačke planine, poznatije kao Vršački breg, predstavljaju zaštićeno područje – park prirode. Uzdižu se iz banatske ravnice sa najvišom tačkom u Vojvodini - Gudurički vrh - 641 metar. Nekada ostrva Panonskog mora, a danas ostrvske planine jedinstvenog položaja, raznovrsne vegetacije, šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca. 2000. godine Vršačke planine postale su međunarodno značajno stanište ptica u Evropi – IBA područje (Important Bird Area). Vršački breg je pogodan za izlete, pešačke ture lov i ribolov, biciklizam. Za one koje vole ekstremnije sportove Vršačke planine su centar za paraglajding.
 
 

Manastir Mesić

 
Prema starijem predanju manastir je sagrađen u 11. veku, od strane učenika Ćirila i Metodija. Prema drugom predanju manastir je podigao monah Arsenije u 13 veku, došavši iz Svete Gore. Dokaz da manastir potiće iz 11. veka su slojevi fresaka koji datiraju od 11. do 14. veka. Manastir je obnovljen krajem 15 veka. Ktitori su despot Jovan Branković i mati Angelina. Manastir je spaljen i opljačkan u 16. veku dolaskom Turaka, a ponovo obnovljen u 18. veku. Manastirska crkva posvećena je Svetom Jovanu Krstitelju. Manastir je danas ženski manastir. U okolini Vršca nalazi se još jedan značajan manastir Malo Središte, podignut za vreme despota Jovana Brankovića krajem 15. veka.
 
 
 

Vršački vinogradi

 
Vrščani su ponosni na svoje vino i vinograde. Vinogradarstvo i vinarstvo su usko vezani za istoriju Vršca. Vršačka vinogorja su jedna od najstarijih u Evropi. Najpoznatiji vinogradi i vinarije nalaze se u selima Gudurica i Veliko Središte, podno Vršačkih planina koje obilazimo tokom vinske ture. Mnoge vinarije nalaze se u samom gradu. Oko 2000 hektara vinograda nalazi se u Vršcu od kojih je oko 1700 hektara u posedu kompanije “Vršački Vinogradi AD”. Podrum Vršačkih vinograda se ubraja u tri najveća podruma vina u Evropi. Najzastupljenije bele sorte vinove loze su:  italijanski rizling, beli burgundac, šardone, rajnski rizling, traminac. Od crnih sorti grožđa se uzgajaju se muskat hamburg, frankovka i mnoge druge… Festival Grožđebal - Dani Berbe grožđa u Vršcu organizuje se svake godine u septembru.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
 
Trajanje ekskurzije oko 8 sati.
Vreme polaska u 9 časova ili prema dogovoru.
 
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: usluge turističkog vodiča, povratni transfer i ulaznice.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 

         +381 60 572 02 55

      +381 64 130 05 25

    +381 64 567 73 40

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media