Tvrđave na Dunavu - izlet po istočnoj Srbiji

Smederevo - Viminacium - Golubačka tvrđava - Đerdap

Grupna ekskurzija ili privatna tura po zanimljivom dunavskom priobalju uz pratnju našeg licenciranog i profesionalnog turističkog vodiča.
 
Izlet počinje u 08.00 časova.
Polazak je iz Beograda.
 
Dunavska maršruta predstavlja sama po sebi putovanje po kolevci civilizacije Evrope, jer ona sadrži arheološke lokacije, rimske gradove i srpska srednjovekovna utvrđenja. Ako se svemu tome doda i očaravajuća priroda Nacionalnog parka Đerdap užitak je zagarantovan. Do naše prve destinacije Smederevske tvrđave očekuje nas oko sat vremena vožnje. Tokom vožnje naš vodič će vas upoznati sa prirodom, istorijom, običajima i ljudima ovog kraja Srbije.
 
 

Smederevska tvrđava

 
Smederevska tvrđava je srednjovekovna sprska prestonica na obali Dunava. Posle smrti Stefana Lazarevića, despot Đurađ Branković više nije mogao da zadrži Beograd. 1430. godine izmestio glavni grad u Smederevo jer je Beograd pripao Ugarima. Smederevska tvrđava je u to vreme, sa svojih 25 ogromnih kula, bila jedna od najvećih u Evropi.
 
Obilazak tvrđave traje oko sat vremena, potom odlazimo ka Viminaciumu.
Očekuje nas putovanje u trajanju od 45 minuta.
 
 

Viminacium - prestonica rimske provincije Gornja Mezija

 
Ekskurzija po Viminaciumu najvažnijem i najvećem rimskom gradu i vojnom logoru na Dunavu, traje sat vremena. Viminacium je naseljavalo više od 10.000 stanovnika, dok je vojni kastrum istovremeno imao negde oko 6.000 vojnika. Na ovom arheološkom lokalitetu nalazi se i sve drugo što je ukrašavalo jedan rimski grad : terme, akvadukti, gladijatorska arena, grobnica mladog imperatora Hostilijana, trgovi, mozaici.
 
Od Viminaciuma do Srebrnog jezera očekuje nas prijatna vožnja u trajanju od oko 45 minuta
 
 

Srebrno jezero

 
Predah za ručak i odmor. Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih u Srbiji. U drugoj polovini dana, kada sunce počne da zalazi iza Karpata, sunčevi zraci se prelamaju na površini vode i stiče se utisak da je jezero zaista srebrne boje. Prema legendi upravo je tako i dobilo ime.
 
 

Golubačka tvrđava

 
Golubačka tvrđava nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Nacionalni park Đerdap. Izgrađena na omanjem kamenom brdu kao da je odvaljena od Homoljskih planina a gradske zidine kao da su stopljene sa prirodnim okruženjem. Devet masivnih kula, visine i do 25 metara, objedinjuju tvrđavu i štite ih i sa zemlje i sa vode.
 
Od aprila do novembra, posle posete Golubačkog grada put nas dalje vodi kroz Nacionalni Park Đerdap
 
 

Nacionalni park Đerdap

 
Nacionalni park Đerdap predstavlja jedinstveno prirodno i kulturno - istorijsko nasleđe Srbije. Od Golupca do Kladova, Dunav teče kroz najlepšu klisuru Evrope - Đerdapsku klisuru. Ova oblast je u geološkom i morfološkom smislu pravi dragulj naše planete. Priobalni pojas Dunava u Đerdapskoj klisuri naseljen je još iz doba neolita. U njemu o kontinuitetu života svedoče mnoga arheološka nalazišta: počevši od monumentalne kulture Lepenskog Vira (stare oko 9.000 godina) preko mnogobrojnih spomenika iz antičkog i srednjovekovnog perioda. Đerdap i nadaleko poznata Železna Vrata, viševekovni su izazov za putešestvenike, trgovce, vojnike i mnoge druge, jer baš tu dolaze u dodir dva izuzetno važna kulturna i ekonomska sveta Srednjeg i Donjeg Dunava. Đerdap se od davnina smatra prirodnom strateškom tačkom, od ogromnog značaja kako u vreme ratova tako i u mirnodopskim uslovima. Upravo iz tih razloga na Đerdapu se nalazi ogroman broj istorijskih spomenika.
 
 
Planirani polazak iz Beograda u 08.00 časova.
Povratak je između 18.00 i 21.00 časa, u zavisnosti od godišnjeg doba.
 
Cena ekskurzije zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate: ulaznice za posetu Smederevske tvrđave, Viminaciuma, Golubačke tvrđave, usluge vodiča i transfer.
 
Napomena: u letnjem periodu ponesite kupaći kostim i peškir, jer se možemo okupati na Srebrnom jezeru.
 
Dobro došli na naše izlete po Srbiji
 
 
 

 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.
 

Media