Bijeljina - izlet u Semberiju - etno selo Stanišići

Republika Srpska (BiH)

Na naše putovanje u Semberiju, do Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), počinje u 08.00 časova iz Beograda. Do Biljeljine, najvećeg grada ove oblasti, očekuje nas nešto malo više od dva sata putovanja, a vi ćete biti u prilici da saslušate interesantne priče našeg turističkog vodiča o prirodi, istoriji, kulturi, običajima, tradiciji i narodu ovog blagorodnog kraja.
 
U Bosnu i Hercegovinu ulazimo preko graničnog prelaza Sremska Rača.
Interesantno je to da se istoimeno selo, na obali reke Save, nalazi posle graničnog prelaza a pripada teritoriji Republike Srbije.
 
 

Republika Srpska

 Bosna i Hercegovina
 

 Semberija

 
Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine Republike Srpske, dok distrikt Brčko ima poseban status. Oblast Semberija, na severoistoku, između planine Majevica i reka Drina i Sava, najplodniji je deo i sa punim pravom se kaže da predstavlja pravu žitnicu ove balkanske zemlje. Za vreme Rimljana Semberija ulazi u sastav Provincije Panonija, a njih nasleđuju Ostrogoti, Huni, Vizantinci, Avari, Srbi, Ugari, Bugari, Osmanska i Austro-Ugarska imperija, a nakon 1918. godine i završetka Prvog svetskog rata ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije.
 
 
 

Banja Dvorovi

 
Nedaleko og granice, na našem putu ka Bijeljini, nalazi se Banja Dvorovi.
Iskoristićemo priliku za odmor i po želji probati lekovitu mineralnu vodu natrijumsko-kalcijum-hidrokarbonatnog sastava.
 
 
 

Bijeljina

 
Na prostoru opštine Bijeljina za sada najstariji potvrđeni tragovi života ljudi potiču iz mlađeg kamenog doba, zatim  iz perioda neolita, bronzanog i gvozdenog doba i antičkog perioda. Prvi staroslovenski pronađeni lokalitet je iz VII veka.  Veruje se da je Bijeljina dobila ime po zahumskom knezu Beli - Pavlimiru, jer se u starim knjigama spominje njegova borba protiv Mađara u "ravnici Belina". Bijeljina je do početka devedesetih bila poznato po ratarima i povrtarima, a sad privlači pažnju zahvaljujući svojim turističkim potencijalima, odličnoj saobraćajnoj povezanosti - pre svega blizini graničnih prelaza sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom. Danas grad naseljava oko 150.000 građana. 
 
Na prilasku gradu, iz daljine, pažnju privlače zlaćane kupole, poput ruskih, na manastiru Svete Petke. Mi ćemo se prošetati centrom grada, videti trg Kralja Petra I Karađorđevića, gradski park, zgradu skupštine grada, posetiti manastir Svetog Vasilija Ostroškog. Očekuje nas i poseta muzeja Semberije u kome se nalaze spomenici iz perioda neolita, Rimljana, srednjeg veka ii novijeg doba, kao i etnološka izložba vezana za narodni život sela Semberije i starogradsku kulturu Bijeljine. 
 

Etno selo Stanišići

 
Etno selo „Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi. Ovde se odmaraju oči i duša. Zelene površine, jezera, cvrkut ptica prava su preporuka za posetu Stanišićima. Kompleks je izgrađen sa 20ak autentičnih drvenih kućica, koje okružuju mlekara, vodenica, kovačica, ambar sa žitom,i velika gostiona kuća. Stari drveni deo etno-sela povezan je mostom preko jezera sa duhovnim delom i manastirom Svetog Nikole, u kome su nalaze čestice mošti Svetog oca Nikolaja i cara Uroša Nemanjića. U sklopu etno-sela nalazi se moderni i novo izgrađeni wellness i spa centar kao i tri restorana nacionalne i internacionalne kuhinje, pa ćemo iskoristiti umeća ovih majtora kulinarstva. Nakon odmora u etno-selu očekuje nas povratak za Beograd.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi. Vreme polaska u 08.00 časova iz Beograda.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, ulaznice za posetu muzeja Semberije i Etno-sela Stanišići i povratni transfer.
 
Napomena: poneti pasoš sa sobom (dokumenta za prelaz granice)
 
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media