SFR Jugoslavija tura po Beogradu

Jugoslavija, Beograd

Jugoslavija tura po Beogradu - sa turističkim vodičem (pešice i panoramski iz automobila, minibusa ili autobusa). Obilazimo impresivne objekte koji su imali centralno mesto razvoja tadašnje Jugoslavije. EX-YU spomenici vidljivi su po celom Beogradu, počev od zgrade nekadašnjeg sedišta Centralnog komiteta i Saveznog izvršnog veća, preko veličanstvenih spomenika, stadiona, hotela, muzeja, kao i mnogih stambenih i poslovnih objekata koji su obeležili period nakon Drugog svetskog rata pa sve do raspada SFRJ. Nadahnuti narodnooslobodilačkom borbom, ekonomskom reformom, radnim akcijama, bratstvom i jedinstvom išlo se samo napred.
 
 

Novi Beograd

 
Novi Beograd je danas najveća beogradska opština. Svoju „Jugoslovensku“ istoriju počinje 11. aprila, 1948. godine kada se krenulo sa „napadom na močvaru“. Iste godine počinje i gradnja auto-puta „Bratstva i jedinstva”. Radne akcije, volonteri, omladinske brigade krenule su sa akcijom. Tokom gradnje obaraju se rekordi u brzini njegove izgradnje. Vest o rezultatima gradnje došla je i do velikog oca naroda Jugoslavije - druga Tita. On je zamerio i zamolio da se radnici previše ne naprežu i da ne preteruju u takmičenju. Grade se ogromne palate, veliki stambeni blokovi, oblakoderi i široki bulevari. Iz nekadašnje beogradske spavaone nastaje i najveći biznis centar. Mnoge zgrade su dobile imena, a neka od njih su: Televizorke, Kifla, Kineski zid, Mercedesice, Potkovica, Blokovi, Generalice, Piramida... Parkovi uz obale reka Save i Dunava predstavljaju pravo blago ovog dela grada. Uređeni prostori za šetnju i rekreaciju, popularni splavovi sa restoranima, marinama za brodiće, kafićima i klubovima predstavljaju raj za njegove stanovnike i turiste koji ga posećuju. Ovde se nalazi i najveća pijaca-Buvljak, najveći hoteli, tržni centri i najveća sportska dvorana „Beogradska arena”. Zvanično njegova gradnja i istorija je počela ranije. Više o svemu sa našim vodičem tokom ture.
 
 

Palata Srbija

 
Nekadašnja Palata Federacije, poznata i kao SIV (zgrada Saveznog izvršnog veća), danas nosi naziv Palata Srbije. Ovo impresivno zdanje će sigurno ostaviti utisak. Izgrađena je 1959. godine na Novom Beogradu na 5500 kvadratnih metara. Ova monumentalna građevina u obliku slova H ostavlja bez daha svojom veličinom. Unutrašnjost objekta sastoji se iz šest pojedinačnih celina koji simbolično predstavljaju šest jugoslovenskih republika- Srbiju, BIH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru. Svaki salon je poseban i obiluje umetničkim delima i lepotom zahvaljujući delima velikih umetnika posleratne Jugoslavije. U zgradi se nalazi i sala sa 2000 mesta u kojoj je održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih 1961. godine. Palatu su posetili mnogi državnici i kraljevske ličnosti (kraljica Elizabeta, predsednik Nikson i drugi) i divili se lepoti i raskošnom stilu ove građevine.
 
 
 

Hotel Jugoslavija

 
Hotel Jugoslavija koji je otvoren 1969. bio je najmoderniji i najveći hotel u tadašnjoj Jugoslaviji. Izgrađen je na samoj obali Dunava. Ugostio je napoznatije svetske ličnosti i političare. Građen u modernističkom stilu predstavljao je sve ono što se želelo da Novi Beograd bude-moderan i savremen. Izgrađen je po projektu arhitekata zagrebačke škole. Kuriozitet hotela je luster u ulaznom holu koji se ubraja među najveće na svetu. Težak je celih 14 tona, sa 40000 kristala i 5000 sijalica. Deo hotela pretrpeo je oštećenja tokom NATO bombardovanja Beograda 1999.godine. Tokom godina oštećenja su sanirana I deo zgrade je renoviran. Danas se u u renoviranim delovima nalaze garni hotel Jugoslavija 3*, poslovni prostori, kancelarije i GRAND CASINO.
 


Sava centar

 
Centar „ Sava “ je najveći multifunkcionalni prostor na teritoriji bivše Jugoslavije sa svojih 70000 kvadrata korisnog prostora, 15 konferencijskih sala, koncertnom salom od 4000 mesta i prostorom za izložbe. Davne 1977. svečano ga je otvorio Josip Broz Tito. Sava centar je bio kulturno-poslovni prostor i mesto odvijanja svih značajnih događaja, međunarodnih skupova i kongresa i kulturnih manifestacija. Godine 1989. u centru Sava održana je konferencija Samita nesvrstanih, drugi put do tada u Beogradu. Veliki svetski muzički stvaraoci održali su svoj koncert upravo ovde. Za ljubitelje filma ovo mesto je bilo rezervisano za FEST. 
 
 

Avalski toranj

 
Jedan od simbola Beograda je svakako Avalski toranj. Izgradnja starog Avalskog tornja počela je 1961. a završena je tri godine kasnije. Jedini je toranj u svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje. Srušen je u toku NATO bombardovanja Srbije. Na mestu starog tornja ponovo je podignut identičan, samo što je svog prethodnika premašio u visini za preko dva santimetra (204.4m). Sa njega se pruža pogled na čitav Beograd a i Srbiju. Toranj poseduje i restoran na 119. metru gde možete predahnuti i osvežiti se a veličanstven pogled će vam pružiti beskrajno zadovoljstvo.
 
 
 

Palata Centralnog Komiteta – CK

 
Nekadašnje sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, po kojem dobija nadimak CK (Centralni komitet), predstavljala je najvišu zgradu u Srbiji (141m) i drugu po visini na celom Balkanu. Arhitekta ovog zdanja je Mihajlo Janković. U to vreme zgrada je imala 24 sprata. Maketa je pokazana Titu 28. decembra 1960. godine. U zgradi su se takođe nalazili odbori Saveza udruženja boraca NOR-a i mnogi drugi. Godine 1970. zgrada je bila meta srpskog emigranta Nikole Kavaje čiji je plan bio da otme avion Boing 747 i da ga sruši na zgradu ali ga nije ostvario do kraja. Početkom 90-ih, nakon prestanka postojanja CK, zgrada postaje „Poslovni centar Ušće “u kome se nalazilo sedište glavnog odbora Socijalističke partije Srbije. U vreme agresije NATO-a 1999. godine na Srbiju ova zrada je pogođena sa ukupno 12 tomahavk raketa. Potpuno je rekonstruisana u periodu 2002-2005. Dodata su još dva sprata. Danas se u zgradi nalaze mnoge strane i domaće kompanije kao i medijske kuće. Pored zgrade nalazi se najveći tržni centar u Srbiji„Ušće“. Godine 2020. završena je i druga zgrada „Ušće Kula 2” sa 22 sprata.
 
 
 

Zapadna kapija Beograda – Kula Geneks

 
Kula „Geneks”, koju našim gostima često predstavimo kao Zapadnu kapiju Beograda, dominira na ulazu u grad iz pravca aerodroma. Pripadala je firmi „Generalexport” koja je bila jedna od najvećih kompanija jugositočne Evrope za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni saobraćaj. Sagrađena je 1980.godine u brutalističkom stilu. Sastoji se od dve betonske kule spojene mostom na vrhu. Sa svojih 115 metara bila je najviša zgrada u SFRJ (sa antenom ukupna visina 135 metara). Tokom ratova devedesetih gigant „Geneks“ je propao. Danas u kuli od 35 spratova, samo nekoliko njih je u funkciji zakupa. Čeka se novi kupac i renoviranje kule. Na vrhu zgrade se nalazi džinovski sat i kružni restoran kao vidikovac koji je trebao da okrene ceo krug u vremenskom periodu od sat vremena, ali se nažalost nikada nije zavrteo. Smatra se da je bila jedna od prvih pametnih zgrada u Beogradu, energetski efikasna. Nekada je u ovoj zgradi radilo oko 2000 ljudi. Drugi deo zgrade funkcioniše kao stambeni objekat. 
 
 

Stadion Partizana - JNA

 
Stadion Partizana sagrađen je 1949.godine. Vlasnik stadiona je bila JNA – Jugoslovenska narodna armija a 1989. godine FK Partizan postaje zvanično vlasnik. Kapacitet stadiona je 32710 sedećih mesta. Na početku gradnje imao je kapacitet od 55000 stajaćih mesta. Na stadionu JNA od 1955. do 1987. godine, svakog 25. maja održavala se parada za Dan mladosti, u čast rođendana Josipa Broza Tita. Štafeta mladosti se prenosila iz ruke u ruku kroz sve republike SFRJ. Nakon 45 dana trčanja, štafeta se svečano unosila na stadion i predavala drugu Titu. Svoje zvanične mečeve na ovom stadionu igra i fudbalska reprezentacija Srbije. Stadion Partizana je bio i ostao poprište velikih utakmica. Pamte se veliki mečevi Partizana. Jedan od njih je pobeda protiv tada velikog Mančestera i odlazak u finale Kupa šampiona 1966. FK Partizan je prvi jugoslovenski tim koji je bio pozvan da učestvuje na prvom takmičenju Kupa šampiona 1955. godine. Odigrao je u Lisabonu istorijsku utakmicu protiv Sportinga, a kasnije i revanš u Beogradu. Održani su i koncerti na Partizanovom stadionu velikih svetskih muzičkih zvezda kao što su Metalika i AC/DC. „Fudbalski to je hram, stadion JNA!“ Tako mu i dalje pevaju njegovi verni navijači – Grobari.
 
 
 

Stadion Rajko Mitić - FK Crvena Zvezda

 
Stadion FK Crvene zvezde predstavljao je najveći stadion na prostoru bivše SFRJ. Među navijačima je popularno nazvan „Marakana“. Nastao je na mestu nekadašnjeg stadiona FK „Jugoslavija“ koji je porušen 1959.godine a na istom mestu sagrađen je novi koji je zvanično otvoren 1963. godine. Imao je kapacitet preko 100000 stajaćih mesta dok je danas kapacitet 51750 sedećih mesta. Na ovom stadionu je ispisivana fudbalska istorija. Odigrano je finale  Kupa šampiona izmedju Ajaksa i Juventusa 1973. kao i finale Evropskog fudbalskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i SR Nemačke. Odigran je i prvi meč finala kupa UEFA između Crvene zvezde i Borusije M. 1979. Najveći uspeh kluba predstavlja pobeda nad Bajern Minhenom iz dvomeča 1991. kada Crvena zvezda sa ovog stadiona odlazi u finale Kupa šampiona i postaje klupski prvak Evrope. Nešto kasnije postaje i prvak sveta u godini kada se zvanično nakon ratova raspala SFRJ. Stadion od 2014. godine nosi ime „Rajko Mitić“ po legendarnom fudbaleru Crvene zvezde.
 
 
 

Spomenik na Kosmaju

 
Opciono tokom naše ture obići ćemo i Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu koji se nalazi na planini Kosmaj, nedaleko od Avale. Grandiozni spomenik visok je 30 metara. Izgrađen  je 1971. godine kao simbol palim borcima kosmajskog partizanskog odreda u borbama od 1941 do 1944 godine. Sastoji od pet betonskih krakova koji simbolizuju oslobodilačku iskru i ustanak. Dominira u šumovitom delu planine Kosmaj na vrhu Mali vis – 576m.
 
 
 
 

Muzej Jugoslavije – Kuća cveća

 

Poslednjih godina Muzej Jugoslavije predstavlja najposećeniji muzej u Srbiji i druga je najposećenija kulturno - turistička destinacija u Beogradu sa preko 100000 posetilaca godišnje. Po ideji arhitekte Mihaila Jankovića otvoren je prvi namenski muzej u Beogradu. Nazvan je  Muzej 25.maj, kao poklon grada Josipu Brozu - Titu za njegov 70-i rođendan i svečano je otvoren 1962. U muzeju su izloženi pokloni koje je Tito dobio u zemlji i inostranstvu, sa osnovom stalne postavke zbirke štafeta. U kompleksu muzeja nalazi se Kuća cveća koja je sagrađena 1975. sa zimskom baštom i prostorijama za rad i odmor Josipa Broza. Na ovom mestu prema sopstvenoj želji, 1980.godine sahranjen je Tito. Pored njega je 2013. sahranjena i njegova supruga Jovanka Broz. U sklopu kompleksa nalazi se i stari muzej sađradjen 1965. Sastavni deo muzeja je i veliki park sa više hiljada različitih biljnih vrsta u kojem se nalazi veliki broj skulptura priznatih jugoslovenskih umetnika. 

 

 

Park Prijateljstva

 

Ideja o nastanku parka kao simbola mira i jednakosti svih naroda u svetu potekla je od „Mladih gorana“ u vreme održavanja Prve konferencije samita nesvrstanih u Beogradu 1961. Svečanom otvaranju parka na Novom Beogradu 7. septembra prisustvovao je drug Tito, posadivši prvi platan. U centralnom delu parka nalazi se Aleja mira u kojoj su državnici različitih zemalja članica „nesvrstanih“ posadili platane za vreme konferencija. Dugačka je 180 metara što predstavlja broj zemalja učesnica koje su se zalagale za mir u svetu. Spomenik „Večna vatra“ koji se nalazi u Aleji mira, podignut je u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja SR Jugoslavije, svečano otkriven 12. juna 2000. povodom godišnjice završetka agresije. Spomenik je visok 30 metara, sa plamenom na bronzanoj baklji visine 4,7 metara. U Parku prijateljstva mnoge poznate ličnosti zasadile su drveće: Fransoa Miteran, Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser, kraljica Elizabeta II, Fidel Kastro, Muamer el Gadafi, car Hajle Selasije, Leonid Brežnjev, Mihail Gorbačov, Ričard Nikson, Džimi Karter, Todor Živkov, Nikolaje Čaušesku, Kim IL Sung, Indira Gandi, holandska kraljica Julijana i mnogi drugi...Poslednji zvaničnik koji je posadio drvo za vreme SFRJ bio je rumunski predsednik Joan Ilijesku 1991. posadivši 194. stablo. Čuvena engleska rok grupa„The Rolling Stones“  2007. godine posadila je platan na ovom mestu nedaleko od prostora gde je održala svoj istorijski koncert u Beogradu. Budite i vi deo ove price! Posadimo drvo!
 

 

Mesto sastanka sa vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja ture SFRJ u Beogradu 4-5 sati. Vreme polaska u 10h ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer, ulaznice.

Opciono obilazak Avalskog tornja i Kosmaja sa pauzom za ručak ili osveženje (trajanje ture 6-7 sati)

 
 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Belgrade, Serbia.