S.F.R. Jugoslavija tura po Beogradu

SFRJ

Na našoj SFRJ turi po Beogradu, obilazimo sa turističkim vodičem, pešice i panoramski iz automobila, mini-busa, ili autobusa impresivne objekte koji su imali centralno mesto razvoja tadašnje Jugoslavije. EX-ju spomenici vidljivi su po celom Beogradu. Od Centralnog komiteta i Saveznog izvršnog veća, preko veličanstvenih spomenika, stadiona, hotela, muzeja, kao i mnogih stambenih i poslovnih objekata koja su obeležila period nakon drugog svetskog rata pa sve do raspada SFRJ. Nadahnuti narodno-oslobodilačkog borbom, ekonomskom reformom, radnim akcijama, bratstvom i jedinstvom išlo se samo napred.
 
 

Novi Beograd

 
Novi Beograd je danas najveća beogradska opština. Svoju „Jugoslovensku“ istoriju počinje 11. aprila, 1948. godine kada se krenulo sa „napadom na močvaru“. Iste godine počinje i gradnja auto-puta „Bratstva i Jedinstva“. Radne akcije, volonteri, omladinske brigade krenule su sa akcijom. Tokom gradnje obaraju se rekordi u njegovoj brzini. Vest o rezultatima gradnje došla je i do velikog oca naroda Jugoslavije - druga Tita, koji je zamerio i zamolio da se radnici previše ne naprežu i da ne preteruju u takmičenju. Grade se ogromne palate, veliki stambeni blokovi, oblakoderi i široki bulevari. Iz nekadašnje beogradske spavaone nastaje i najveći biznis centar. Krstile su se mnoge zgrade: Televizorke, Kifla, Kineski zid, Mercedesice, Potkovica, Blokovi, Generalice, Piramida... Parkovi uz obale reka Save i Dunava predstavljaju pravo blago ovog dela grada. Uređeni prostori za šetnju i rekreaciju, popularni splavovi sa restoranima, marinama za brodiće, kafićima i klubovima predstavljaju raj za njegove stanovnike i turiste koji ga posećuju. Ovde se nalazi i najveća pijaca-Buvljak, najveći hoteli, tržni centri i najveća sportska dvorana - Beogradska arena. Zvanično njegova gradnja i istorija je počela ranije. Više o svemu sa našim vodičem tokom ture..
 
 

Palata Srbija

 
Nekadašnja Palata Federacije, poznata i kao SIV (zgrada Saveznog izvršnog veća) danas nosi naziv  Palata Srbije, impresivno je zdanje koje će sigurno ostaviti utisak. Izgrađena 1959. godine na Novom Beogradu, na 5500 kvadrata ova monumentalna građevina u obliku slova H, ostavlja bez daha svojom veličinom. Unutrašnjost objekta šest pojedinačnih celina koji simbolično predstavljaju šest jugoslovenskih republika- Srbiju, BIH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru. Svaki salon je poseban i obiluje umetničkim delima i lepotom zahvaljujući delima velikih umetnika posleratne Jugoslavije. U zgradi se nalazi i sala sa 2000 mesta u kojoj je održana  prva konferencija Nesvrstanih 1961. Palatu su posetili mnogi državnici, kraljevske ličnosti, (Kraljica Elizabeta , predsednik Nikson i drugi) diveći se lepoti i raskošnom stilu ove građevine.
 
 
 

Hotel Jugoslavija

 
Hotel „Jugoslavija“  otvoren 1969. bio je najmoderniji i najveći hotel u tadašnjoj Jugoslaviji. Izgrađen je na samoj obali Dunava. Gostio je napoznatije svetske ličnosti i političare. Građen u modernističkom stilu, predstavljao je sve ono što se želelo da Novi Beograd bude, moderan i savremen. Izgrađen je po projektu arhitekata zagrebačke škole. Ono što je zanimljivo jeste da se u samom holu hotela nalazi luster koji se ubraja među najveće na svetu. Težak je celih 14 tona, sa 40.000 kristala i 5.000 sijalica. Deo hotela pretrpeo je oštećenja tokom NATO bombardovanja Beograda 1999., danas se u njemu nalazi manji hotel, kancelarije, kao i “GRAND CASINO“.
 


Sava Centar

 
Centar „Sava“ je najveći multifunkcionalni prostor na teritoriji bivše Jugoslavije sa svojih 70.000 kvadrata korisnog prostora, 15 konferencijskih sala, sa koncertnom salom od 4000 mesta, prostorom za izložbe. Otvoren davne 1977. godine u prisustvu Josipa Broza Tita. Sava centar je kulturno- poslovni prostor, mesto odvijanja svih bitnih događaja, gde su se održavali brojni međunarodni skupovi, kulturne manifestacije. Godine 1989. u centru Sava održana je konferencija Samit nesvrstanih, drugi put do tada u Beogradu. Veliki svetski muzički stvaraoci imali su svoj koncert upravo ovde, dok je za ljubitelje filma ovo mesto rezervisano za FEST.
 
 
 

Toranj Avala

 
Jedan od simbola Beograda je svakako Avalski toranj. Izgradnja starog Avalskog tornja počela je 1961. a završena je tri godine kasnije. Jedini je toranj u svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje.  Srušen u toku NATO bombardovanja Srbije , na mestu starog tornja ponovo je podignut identičan, samo što je svog prethodnika premašio u visini za preko dva santimetra (204.4m). Sa njega se pruža pogled na čitav Beograd a i Srbiju. Toranj poseduje i restoran na 119. metru gde možete predahnuti i osvežiti se, sa veličanstvenim pogledom sigurno će vam pružiti beskrajno zadovoljstvo.
 
 
 

Palata Centralnog Komiteta – CK

 
Sedište Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, po kojem dobija nadimak C.K. (Centralni komitet) predstavlja najvišu zgradu u Srbiji (141m), i drugu po visini na celom Balkanu. Arhitekta ovog zdanja je Mihajlo Janković, koja je u to vreme imala 24 sprata. Maketa je pokazana Titu, 28.decembra 1960 godine. U zgradi su se takođe nalazili odbori Saveza udruženja boraca NOR-a, i mnoge druge. 1970. zgrada je bila meta srpskog emigranta Nikole Kavaje čiji je plan bio da otme avion Boing 747 i da ga sruši u zradu, ali ga ije ostvario do kraja. Početkom 90-tih, nakon prestanka postojanja CK, postaje “Poslovni centar Ušće“, u kojem se nalazio glavni odbor Socijalističke partije Srbije. U vreme Agresije NATO 1999. u Srbiji, ova zrada je više puta gađana sa ukupno 12 „tomahavk“ raketa. Potpuno je rekonstruisana  u periodu 2002-2005., sa dodatkom još dva sprata. Danas se u zgradi nalaze mnoge strane i domaće kompanije, kao i medijske kuće. Pored zgrade nalazi se Tržni centar „Ušće“ najveći u Srbiji.  2020. godine završena je i druga zgrada “Ušće Kula 2” sa 22 sprata.
 
 
 

Zapadna kapija Beograda – Kula Geneks

 
Kula Geneks koju našim gostima često predstavimo kao Zapadnu kapiju Beograda, dominira na ulazu u grad iz pravca aerodroma. Pripadala je firmi „Generalexport“ jednoj od najvećih kompanija jugositočne Evrope za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni saobraćaj. Sagrađena 1980., u brutalističkom stilu. Sastoji se od dve betonske kule spojene mostom na vrhu. U zgradi se razvijala firma „Geneks“ u kojoj nema oblasti gde nije bila prepoznatiljiva na svetskom tržištu. Sa svojih 115 metara bila je najviša zgrada u SFRJ (sa antenom ukupna visina 135 metara). Tokom ratova devedesetih g iigant „Geneks“ je propao. Danas u kuli od 35 spratova, samo nekoliko su u funkciji zakupa i čeka se novi kupac i renoviranje. Na vrhu zgrade se nalazi džinovski sat, i kružni restoran sa vidikovcem u koji je trebao da okrene ceo krug u vremenskom periodu od sat vremena, ali se nažalost nikada nije zavrteo. Smatra se da je bila jedna od prvih „pametnih zgrada u Beogradu“, energetski efikasna. Nekada je u ovoj zgradi radilo oko 2000 ljudi. Drugi deo zgrade funkcioniše kao stambeni objekat.
 
 
 

Stadion Partizana - JNA

 
Stadion Partizana sagrađen je 1949. Vlasnik stadiona je bila JNA – Jugoslovenska narodna armija, dok 1989. godine F.K. Partizan postaje zvanično vlasnik. Kapacitet stadiona je 32.710 sedećih mesta. Na početku gradnje imao je kapacitet od 55.000 stajaćih mesta. Na stadionu JNA od 1955. do 1987. godine, svakog 25.maja održavala se parada za Dan mladosti - u čast rođendana Josipa Broza Tita. Štafeta mladosti se prenosila iz ruke u ruku kroz sve njene republike. Nakon 45 dana trčanja, štafeta se svečano unosi na stadion i predaje drugu Titu. Svoje zvanične mečeve na ovom stadionu igra i fudbalska reprezentacija Srbije. Bio je i ostao poprište velikih utakmica. Pamte se mečevi Partizana kao što je odlazak u finale Kupa šampiona 1966. pobedom protiv tada velikog Mančestera. FK Partizan je prvi Jugoslovenski tim, pozvan da učestvuje na prvom takmičenju Kupa šampiona 1955., odigravši u Lisabonu (kasnije i revanš u Beogradu) protiv Sportinga istorijsku utakmicu. Beležimo i koncerte na Partizanovom stadionu velikih svetskih muzičkih zvezde kao što su Metalika i AC/DC. „Fudbalski to je hram, stadion JNA“, tako mu i dalje pevaju njegovi verni navijači – Grobari.
 
 
 

Stadion Rajko Mitić - FK Crvena Zvezda

 
Stadion F.K. Crvene Zvezde predstavljao je najveći stadion na prostoru bivše SFRJ. Među navijačima popularno nazvana „Marakana“, nastala je na mestu nekadašnjeg stadiona FK Jugoslavija koji je porušen 1959., na istom mestu sagrađen novi, i zvanično otvoren 1963 godine. Imao je kapacitet preko 100.000 stajaćih mesta, dok je danas kapacitet 51,750 sedećih mesta. Na stadionu je ispisivana fudbalska istorija, odigrano je finale Kupa šampiona izmedju Ajaksa i Juventusa 1973., kao i finale evropskog fudbalskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i SR Nemačke, 1976 godine. Odigran je i prvi meč finala kupa Uefa između Crvene zvezde i Borusije M. 1979. Najveći uspeh kluba predstavlja pobeda nad Bajern Minhenom iz dvomeča 1991., kada Crvena Zvezda sa ovog stadiona odlazi u finale Kupa šampiona i postaje klupski prvak evrope, a nešto kasnije i prvak sveta u godini kada se zvanično nakon ratova raspala SFRJ. Stadion od 2014. godine nosi ime „Rajko Mitić“ po legendi kluba.
 
 
 

Spomenik na Kosmaju

 
Opciono tokom naše ture obićićemo i Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu, koji se nalazi na planini Kosmaj, nedaleko od Avale. Grandiozni spomenik visok je 30 metara, izgrađen 1971., kao simbol palim borcima kosmajskog partizanskog odreda u borbama od 1941-1944 godine. Sastoji od pet betonskih krakova koji sumbolizuju oslobodilačku iskru i ustanak. Dominira u šumovitom delu planine Kosmaj, sa vrha Mali vis – 576m.
 
 
 
 

Muzej Jugoslavije – Kuća Cveća

 

Poslednjih godina Muzej Jugoslavije predstavlja najposećeniji muzej u Srbiji i druga najposećenija kulturno - turistička destinacija u Beogradu sa preko 100.000 posetilaca godišnje. Po ideji arhitekte Mihaila Jankovića otvoren je prvi namenski muzej u Beogradu, nazvan Muzej 25.maj, kao poklon grada Josipu Brozu - Titu za njegov 70-ti rođendan i svečano je otvoren 1962. U muzeju su izloženi pokloni koje je Tito dobio u zemlji i inostranstvu, sa osnovom stalne postavke zbirke štafeta. U kompleksu muzeja nalazi se Kuća Cveća, sagrađena 1975., sa zimskom baštom i prostorijama za rad i odmor Josipa Broza. Na ovom prema sopstvenoj želji, 1980. sahranjen je Tito, pored njega 2013. sahranjena je i njegova supruga Jovanka Broz. U sklopu kompleksa nalazi se i stari muzej sađradjen 1965. dok je sastavni deo muzeja i veliki park sa više hiljada različitih biljnih vrsta u kojem se nalazi veliki broj skulptura priznatih jugoslovenskih umetnika.

 

 

 

Park Prijateljstva

 

Ideja o nastanku parka kao simbola mira i jednakosti svih naroda u svetu potekla je od „Mladih gorana“ u vreme održavanja Prve konferencije samita nesvrstanih u Beogradu 1961. Svečanom otvaranju parka u Novom Beogradu 7. septembra prisustvovao je drug Tito, posadivši prvi platan. U centralnom delu parka nalazi se Aleja mira, u kojoj su državnici različitih zemalja članica „nesvrstanih“ posadili platane za vreme konferencija. Dugačka je 180 metara što predstavlja broj zemalja učesnica koje su se zalagale za mir u svetu. Spomenik „Večna vatra“ koji se nalazi u Aleji mira, podignut je u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja SR Jugoslavije, svečano otkriven 12. juna 2000. povodom godišnjice završetka agresije. Spomenik je visok 30. metara, sa plamenom na bronzanoj baklji visine 4,7 metara. U parku prijateljstva mnoge poznate ličnosti zasadile su drveće: Fransoa Miteran, Džavaharlal Nehru, Gamal Abdel Naser, kraljica Elizabeta II, Fidel Kastro, Muamer el Gadafi, car Hajle Selasije, Leonid Brežnjev, Mihail Gorbačov, Ričard Nikson, Džimi Karter, Todor Živkov, Nikolaje Čaušesku, Kim IL Sung, Indira Gandi, holandska kraljica Julijana i mnogi drugi...Poslednji zvaničnik koji je posadio drvo za vreme SFRJ bio je rumunski predsednik Joan Ilijesku 1991. posadivši 194. stablo. Čuvena engleska rok grupa„The Rolling Stones“, 2007. posadila je platan na ovom mestu, nedaleko od prostora gde je održala svoj istorijski koncert u Beogradu. Budite i vi deo ove priče, posadimo drvo ovde ili na nekom drugom mestu za mir medju ljudima, za susrete i nova putovanja.
 

 

Mesto sastanka sa vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja ekskurzije SFRJ u Beogradu 4-5 sati. Vreme polaska u 10h ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer, ulaznice.

Opciono obilazak Avalskom Tornja i Kosmaja sa pazom za ručak ili osveženje (trajanje ture 6-7 sati)

 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija
 
More in this category: « Katolička baština u Beogradu