Katolička baština u Beogradu

Brojna katolička zdanja svedoče o prisustvu Rimokatolika na teritoriji Beograda i Srbije.

 

Beogradska nadbiskupija

 
Zgrada Beogradske Nadbiskupije se nalazi u centru Beograda u zgradi Austrijskog poslanstva od 1926. godine koja je sagrađena 1884 godine. Jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture krajem XIX veka, u duhu akademizma sa neorenesansnim elementima. U sklopu zgrade se nalazi prostrani i uređeni vrt. U ovoj zgradi su se odgirali značajni istorijski događaji vezani za izbijanje Prvog svetskog rata. Nadležni metropolit i nadbiskup je monsinjor Stanislav Hočevar. Prema izvorima Beogradske nadbiskupije oko 60.000 katoličkih vernika živi u Srbiji.
 


Blažena Djevica Marija – katedrala Beogradske nadbiskupije

 
Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se u delu grada zvanom Neimar, odma do nje se nalazii župna crkva. Godine 1925. Završena je gradnja privremene crkve, župnog ureda i samostana. Zvona su izlivena u italijanskom gradu Savoji. Poznata je i kao francuska crkva zbog prisustva francuza kada je podizana. Godine 1938. započeta je gradnja nove crkve, zamišljene kao spomen-crkva francuskim i srpskim borcima palim na Solunskom frontu, ali je skoro 40 godina napravljena pauza nakon drugog svetskog rata i njegovih posledica. Tokom 80-tih crkva je dodatno uređena i oslikana. Crkva je osvećena 1988. kada Beogradska nadbiskupija dobija novu dostojnu katedralu. Samostan je preuređen i prepravljen za duhovne vežbe i dobija ime Dom Ivana Kapistrana po svecu koji ima velike zasluge za oslobođenje Beograda od Turaka. Poznata italijanska kompanija izrađuje nove orgulje za crkvu. Katedrala predstavlja mesto svih većih liturgijskih skupova, hodočašća, koncerata…
 


Crkva Krista Kralja

 
Crkva Krista Kralja nalazi se u Krunskoj ulici na Vračaru. Krajem XIX veka datiraju počeci župe kada je izgrađena kapela svetog Ladislava u dvorištu današnje crkve. Crkva je zvanično osnovana 1924 godine, a 1926 je preuređena, kada su i nabavljena zvona kao i prve orgulje u Beogradu koje se koriste i dan danas. Uz zalaganje nuncija Pelegrinetija i rimskog pape Pija XI, crkva dobija značajna sredstva za unutrašnje uređenje. Nakon odredbi Vatikanskog sabora 1962. crkva je renovorana. Radove je izveo, vodio i nacrte izradio ugledni rimski umetnik Augusto Ranoki. Sve do 1988 crkva je bila katedralna crkva Beogradske nadbiskupije.
 


Crkva svetog Antuna Padovanskog

 
Crkva je posvećena svetom Antonu Padovanskom u čast 700 godina od njegovog upokojenja. Jedan je od najpoštovanijih zapadnohrišćanskih svetitelja, poreklom iz Lisabona, koji danas počiva u italijanskom gradu Padovi. Crkva je sagrađena 1932. godine prema projektu slovenačkog arhitekte Josipa Plečnika. Predstavlja povratak na antičke uzore gradnje sa početka ranohrišćanske i ranovizantijske arhitekture. Glavni prostor sastoji se od kružnog dela, rotonde prečnika 25 metara i visine 17,5 i tornja zvonika visine 52 metara koji je sagrađen 1962. U oltaru crkve nalazi se bronzana skulptura patrona hrama, rad Ivana Meštrovića. Od 2010 proglašen je za spomenik kulture.
 
 

Župa svetog Petra

 
Za nastanak crkve svetog Petra, vezuje se istorija isusovaca (jezuita) u Beogradu. Za vreme vladavine turaka i velikih borbi, isusovci u nekoliko navrata pokušavaju da se nastane u Beogradu. Prva humanistička škola na Balkanu je ovde osnovana. Nova nada stigla je sa oslobođenjem Beograda pod vođstvom Eugena Savojskog, ali kratkog daha, grad je vraćen turcima. Posle ukidanja reda isusovaca, tek 1930. ponovo dolaze u Beograd. Gradi se crkva u dvorištu kuće u makedonskoj ulici u Beogradu. Iz Petrovaradina se vraća barokna slika Bogorodice sa detetom, koja je jedina uspomena iz perioda osnivanja. Mise se odžavaju na engleskom i mađarskom jeziku. Danas je kuća pod zaštitom beogradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Župa Svetog Ćirila i Metodija na Čukarici postoji od 1930 godine. Na Karaburmi se nalazi mala crkva, župa svetog Josipa Radnika.
 
 

Crkva Uznesenja Blažene djevice Marije u Zemunu

 
Crkva pripada Sremskoj biskupiji. Gradnja je završena 1795 godine, na mestu stare crkve. U crkvi se čuva Bogorodica sa Isusom i danas među vernicima poznata kao Zemunska gospa. Nakon Drugog svetskog rata pada broja vernika, i crkva je izgubila na značaju. Danas je ova crkva središte duhovnog života lokalnih katolika. Jednobrodna građevina sa poluoblastim svodom sa baroknim elementima. Poslednja obnova enterijera obavljena je 2006. godine, dok je 2009. izvršena obnova orgulja koje potiču iz 1910. godine.
 
 

Samostan svetog Ivana Kapistrana

 
Franjevački samostan svetog Ivana Kapistrana i Antuna, podignut 1752 godine. Obnovljen je nakon požara 1807 godine, dok je toranj crkve podignut 1838 godine. Od 1971 do 2004 godine bila je sedište novobeogradske župe svetog Ivana Kapistrana, od 2008 teritorijalno pripada Sremskoj biskupiji Đakovačko-osječke nadbiskupije. U samostanu se čuva krst pod kojim su franjevci došli iz Beograda u Zemun 1739. Današnji izgled samostana i crkve datira iz 1830 godine, objekti su proglašeni za spomenik kulture i pod zaštitom su države.
 
 

Crkva svetog Roka


Mala rimokatolička crkva svetog Roka podignuta je 1836 godine, na temeljima stare kapele. Nalazi se u zemunskom parku i danas je povremeno u funkciji.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija