Spomenici Islamske kulture u Beogradu

Hronika i istorijski zapisi nam govore da se krajem IX veka

na prostorima Srbije pojavljuju arapi islamske veroispovesti.

 

Bajrakli džamija

 
Bajrakli Džamija je sagrađena krajem XVI veka, jedna od najstarijih u Srbiji i jedina u Beogradu koja se održala do danas. Nalazi se na mestu gde je nekad bio postavljen šator-džamija turskog sultana Selima. Današnji naziv nosi od 1780 godine zbog istaknutog barjaka koji je označavao početak molitvenog vremena. 1868. biva obnovljena ukazom kneza Mihaila Obrenovića. U sklopu džamije nalazi se medresa -verska srednja škola. U vreme Osmanskog carstva u Beogradu je postojalo preko 250 džamija. Vredne istorije i pomena su Hasan Pašina džamija na Kalemegdanu, Batal džamija (nalazila se u blizini današnjeg parlamenta), Defterdarova džamija, Sultan-Mahmudova džamija, Liman džamija i mnoge druge koje više ne postoje.
 
 

Damad Ali Pašino turbe

 
Damad Ali-pašino turbe nalazi se na Beogradskoj tvrđavi. Ime je dobilo po velikom veziru Sultana Ahmeda III, Damad Ali-paši. Mauzolej je nastao 1784 nad grobom beogradskog muhafiza Ismet Mehmed-šaše. Obnovljen 1818, i na tom mestu sahranjeni su zapovednici Beogradske tvrđave, Selim-paša i Hasan-paša.
 
 
 

Šeih Mustafino turbe

 
Šeih Mustafa turbe nalazi se u centru Beograda, blizu Studentskog parka. Podignuto 1783. u blizini mesta gde se nekada nalazilo tursko groblje. Posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starešini tekije iz tog perioda. Jedan je od najstarijih sakralnih objekata iz osmanskog perioda u Beogradu i zaštićeno je kao spomenik kulture. 2013. godine u potpunosti je restauirano. Dugogodišnji beogradski muftija, Hamdija Jusufspahić sahranjen je na ovom mestu 2016 godine.
 
 
 

Česma pehmed Paše Sokolovića

 
Česma Mehmed-paše Sokolovića podignuta je u XVI veku na mestu severozapadnog bedema Beogradske Tvrđave, za vreme vladavine ovog velikog vezira. Pravougaone je osnove visine 7,5 i širine 6,3 metara. Njene kamene ploče od kojeg je napravljeno korito sa gvozdenim cevima očuvane su i dan danas. Česma je potpuno rekonstruisana 2018 godine.
 
 

Delijska česma

 
Delijska česma nalazi se u Knez Mihailovoj ulici, na mestu gde se nalazilo više česmi koje su tokom godina srušene. Rekonstrusiana je 1987 prema nactrima poznatog arhitekte Aleksandra Deroka i predstavlja repliku starije turske česme iz 1849 godine.
 
 
 

Zindan kapija

 
Zindan kapija predstavlja odbrambeni kompleks i prolaz u tvrđavu sa istočne strane. Početak gradnje vezuje se za vreme srpskog despota Stefana Lazarevića u XV veku, da bi nakon njegove smrti nastavili Ugari. U XVIII veku kapija je prestala da ima odbrambenu funkciju, već samo prolaz ka Gornjem gradu i tamnicu koju su uveli Turci osmanlije, otuda i naziv zindan.
 
Danas u Srbiji živi preko 200000 stanovnika muslimanske vere. Pored džamija i mesdžida (džamije bez minareta) u celoj Srbiji, islamska zajednica raspolaže i medresama (srednjim verskim školama), u Novom Pazaru, Prijepolju i Beogradu, kao i fakultete i akademije u Novom Pazaru i Beogradu. Lepota arhitekture i istorisjki značaj spomenika islamske kulture ne smemo preskočiti i zanemariti na prostoru cele Srbije. Vrata su otvorena Altun Alem džamije iz XIV veka u Novom Pazaru, za koju se smatra da je najlepša u celoj Srbiji. U ovom gradu se nalaze mnogi kulturno istorijski spomenici i muzeji islamske kulture koje treba posetiti. Preporučujemo obilaske džamija Sultan Valide u Sjenici, džamiju Islam-age u Nišu kao i džamije u Hisardžiku i Ibrahim-pašinu u Prijepolju i Hasan-agina u Priboju.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja ekskurzije od 3-4 sata. Vreme polaska u 10.0h ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i povratni transfer.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija