Jevrejska baština u Beogradu

Prisustvo Jevreja na užem području Beograda datira iz XX veka,

dok kao nadolazeći trgovački putnici aktivniju ulogu u Srbiji imaju već tokom XVI veka.

 

Sinagoge

 

Prva sinagoga u Beogradu postojala je jos u XVI veku, bila je srušena tokom razaranja grada, da bi nova bila sagrađena tokom XIX veka, i preživela II svetski rat, ali je vremenom izgubila na značaju i srušena. Sefardska Sinagoga Bet Izrael sagrađena 1908 za koju je kamen temeljac položio Kralj Srbije Petar I Karadjordjević, na njenom mestu danas se nalazi Galerija Fresaka. Aškenaska Sinagoga Sukat Šalom ili Koliba Mira, je šesta po redu Sinagoga koja je građena u Beogradu, a danas jedini aktivan jevrejski hram, sagradjen 1925. godine. Hram je oskrnavljen tokom holokausta i nakon II svetskog rata, obnavljanju prisustvuju malobrojni preživeli Jevreji iz sefardske i aškenaske zajednice.
 
U Zemunu su postojale dve Sinagoge, jedna postoji i dan danas, ali nije u funckiji. Interesantna priča vodi nas do Teodor Hercl. Začetnik Cionizma - povratku Jevreja u Izrael. Njegov deda je bio rodjeni Zemunac i smatra se da se družio sa zemunskim rabinom Jehuda Ben Alkalaj, od kojeg su zapravo krenule prve ideje o povratku Jevreja. Dve ulice u Zemunu dobile su imena ovih značajnih istorijskih ličnosti za jevrejski narod.
 
 

Spomenici

 

Većina spomenika u Beogradu posvećena je stradanju jevrejskog naroda. Beograd je jedini glavni grad u Evropi u kojem su tokom okupacije Nemačke bila formirana čak četiri koncentraciona logora, Topovske šupe, Staro sajmište, Milišića ciglana i Banjica. U logoru Staro Sajmište, zarobljavani su Jevreji, Srbi i Romi, preko 40,000 ljudi je stradalo od 1941-1944. Spomenik žrtvama nalazi se u Novom Beogradu na savskom šetalištu. Jevrejsko groblje u Beogradu, sa svojim dekorativno obrađenim spomenicima doprinose specifičnoj atmosferi ovog mesta. Najbolje arhitekte toga vremena učestvovale su u njegovom ulepšavanju. Danas ovo groblje predstavlja kulturno dobro i može se posetiti.
 
 

Muzej Banjičkog Logora

 

Osnovan 1941 služio je kao zatvor svih neprijatelja Okupatora, na mestu gde se nekada nalazila velika vojna kasarna Kraljevine Jugoslavije. Dovođeni su pristalice narodnih oslobodilačkih pokreta, partizani i četnici, Srbi, Jevreji i Romi. Kroz logor je prošlo oko 24.000 zatvorenika, stradalo je preko 10,000 ljudi.
 
Menora u Plamenu je spomenik skulptora Nandora Glinta, postavljen kao simbola stradaanja Jevreja i nalazi sa na Dorćolu, pored obale Dunava, u kraju koji se nekada zvao Jalije i bio pretežno naseljen Jevrejima.
 
 

Jevrejski Istorijski muzej

 

Jevrejski istorijski muzej u Beogradu je osnovan 1948. godine, u sastavu je Saveza jevrejskih opština Srbije. Svoju već bogatu arhivu, kontinuirano dopunjuje novim informacijama, uređujući kroz istraživanja, naučne radove, komunikaciju sa građanima, pretačući sve kroz izdavačku delatnost. Poslednjih godina sve više turista i građana posećuju ovaj muzej.
 
Danas na prostoru cele Srbije živi oko 1200 Jevreja. Nakon Beograda, vredne pažnje su Sinagoge i spomenici koji se nalaze na prostoru Vojvodine, u Novom Sadu i Subotici. Mnoge interesante i većinom tužne priče odigravale su se na prostoru Srbije za vreme II svetskog rata. “Kladovski Transport” je neverovatna priča o većoj grupi Jevreja koja bežeći iz nacističke Nemačke nije uspela Dunavom da se probije do Crnog Mora.
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje ture od 4-5 sati. Vreme polaska u 10.00 ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, ulaznice za lokalitete i povratni transfer.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija