Novi Sad razgledanje grada

Obilazak grada sa turističkim vodičem

Razgledamo Novi Sad na vašoj privatnoj pešačkoj turi sa turističmim vodičem koji dolazi po vas ili vašu grupu u dogovoreno vreme. 
 
Obilazimo turističke atrakcije u užem centru grada, pešačku zonu.
Prelazimo preko mosta na Dunavu i obilazimo Petrovaradinsku tvrđavu.

 

Novi Sad

 
Novi Sad je drugi grad po veličini u Srbiji, u kojem je različita kulturna baština stvarana kroz istoriju mnogih naroda koji i danas u njemu žive. Kroz laganu šetnju i aktivnu priču vodiča stvaramo jednu posebnu sliku, koja spaja ovaj prostor sa različitim identitetima, uživajući u urbanom gradskom jezgru. Bogatstvo gastronomskih sadržaja i festivalska energija prisutna je na svakom koraku. Novi Sad, grad na Dunavu, sa svojom Petrovaradinskom tvđavom, svojim centrom grada kojeg krasi arhitektura baroka, neorenesanse i klasicizma, upotpunjuju njegovi gostoljubivi domaćini. Dobrodošli u Omladinsku prestonicu Evrope 2019, i Evropsku prestonicu kulture 2021.
 
Trg slobode

Trg slobode je centralni gradski trg na kojem dominiraju svojom lepotom Gradska kuća (Magistrat) izgrađena u neorenesansnom stilu, kao i Rimokatolička Crkva Imena Marijinog u neogotskom stilu, sa tornjem visokim 73 metra. Obe građevine su rađene prema projektu Đerđa Molnara između 1893. i 1895. godine. Na centralnoj poziciji trga je spomenik Svetozaru Miletiću, jednom od najznačajnijih srpskih političara u Vojvodini 19. veka. Delo je čuvenog vajara Ivana Meštrovića iz 1939, izrađen u bronzi visine 5 metara. Na trgu se nalazi najstariji novosadski hotel „Vojvodina“ sagrađen 1854. Priča tek počinje...
 
ulice Zmaj Jovina i Dunavska
 
Ulica Zmaj Jovina predstavlja glavnu pešačku zonu koja spaja Trg slobode i sa Dunavskom ulicom. Ispresecana pasažima u kojima je mnoštvo različitih prodavnica, butika, kafića, restorana, zanatskih radnji. U Zmaj Jovinu uliva se i u uska ulica Laze Telečkog, koja je postala pravi brend Novog Sada, gde je uz opuštenu atmosferu, dobar noćni provod zagarantovan. Na kraju ulice nalazi se spomenik Jovi Jovanoviću - Zmaju. Nastavljamo Dunavskom ulicom, jedna od najstarijih u Novom Sadu koja povezuje Zmaj Jovinu sa obalom Dunava. Zbijene jednospratnice sa radnjama, poslastičarnicama, kafeterijama krase ovaj deo grada. Na početku ulice nalazi se Gradska biblioteka, kao i najstarija zgrada dvospratnica u Novom Sadu „Kod Belog Lava“ iz 1720. godine. U nastavku ulice nalazi se zgrada Muzeja Vojvodine. Na raskrsnici ove dve pešačke ulice nalazi se Vladičanski Dvor.
 
Vladičanski dvor i Saborna crkva svetog Đorđa
 
Vladičanski dvor je prvobitno izgrađen 1741. Stari dvor je srušen tokom bombardovanja Novog Sada 1849, od strane mađarskih revolucionara koji su destvovali sa Petrovaradinske tvrđave, i na taj način uništili najveći deo grada. Sadašnji dvor sagrađen 1899. prema projektu arhitekte Vladimira Nikolića. Sedište je Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve. Građena u elektičkom stilu, mešavina romantizma i secesije, sa bogatom fasadnom dekoracijom. U neposrednoj blizini nalazi se pravoslavni hram Saborne crkve Svetog Đorđa. Najznačajniji i najveći pravoslavni hram u Novom Sadu, izgrađen između 1734-1740, obnovljen 1853. Slikar Paja Jovanović je oslikao veći deo crkve, izradio je sve ikone na velikom ikonostasu, uključujući i istorijske slike iznad pevnica kao što je Krunisanje Stefana Prvovenčanog. U porti crkve nalazi se najstariji spomenik Novog Sada - Bogojavljanski krst od ružičastog mermera.

Tokom šetnje Novim Sadom, obavezan je obilazak i ulice Nikole Pašića gde se nalazi Zgrada Gimnazije, Platoneum, zatim Nikolajevska crkva, najstarija pravoslavna crkva u Novom Sadu. Poznato je da su u ovoj crkvi 1913. kršteni sinovi Mileve i Alberta Ajnštajna. Zgrada Matice srpske je najstarija kulturna i naučna institucija kod Srba. Osnovana 1826. godine u Pešti, preseljena u Novi Sad 1864. godine. U nastavku se nalazi Trg Marije Trandafil.

Mulikulturalnost Novi Sad dokazuje postojanjem većeg broja sakralnih objekata različitih stilova arhitekture nastalih u 18. i 19. veku: Slovačka Evangelička crkva – klasicizam 1886, Grkokatolička crkva Sv. Apostola Petra i Pavla 1820, Reformatorska hrišćanska crkva - neogotika 1865, Sprska pravoslavna Crkva Uspenja Bogorodice - barok 1776. Novosadska sinagoga u čijem dvorištu se nalaze nekadašnja jevrejska škola i opština iz 1909. godine u stilu mađarske secesije.
 
U Novom Sadu funkcioniše Srpsko narodno pozorište iz 1861. godine, jedno od najznačajnijih profesionalnih pozorišta u Srbiji sa ansamblom Baleta, Opere i Drame. Novosadsko pozorište - Újvidéki Színház nastalo je 1974. godine radi očuvanja kulture vojvođanskih Mađara.

Nastavljamo šetnju kroz zelenu oazu grada, dunavskim parkom ka Petrovaradinu.
 
 

Petrovaradinska tvrđava

 
Petrovaradinska tvrđava nalazi se na desnoj obali Dunava, preko puta Novog Sada. Građena na temeljima prethodnih utvrđenja, od kraja 17. do kraja 18. veka prema projektu Sebastijana Vobana, nastali pre svega kao odbrana Austro-ugarske monarhije od stalnih nadiranja Turaka Osmanlija. Gornjim gradom dominira Toranj sa satom čija velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, koji često nazivamo i pijani sat. Sastoji se od visokih odbrambenih bedema, oficirskih paviljona, i podzemnih vojnih galerija koja se nalaze u sklopu muzeja Grada Novog Sada. U gornjem delu tvrđave očuvana je Leopoldova Kapija, posvećena Leopoldu I, austrijskom caru (1657-1705). Na Petrovaradinskoj Tvrđavi od 2001 godine organizuje se EXIT – muzički festival, jedan od najpoznatijih i najposećenijih festivala u Jugoistočnoj Evropi.

Novi Sad je univerzitetski grad, Novosađani vole sport, imaju svoje kupalište Štrand na Dunavu ,dok se preko puta nalazi Ribarsko ostrvo. Mnogo istorijskih činjenica nije stalo u ovaj opis i ne može stati u kraću pešačku turu, doživite Novi Sad i zadržite se nekoliko dana...


Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanja pešačke ture 2-3 sata. Vreme polaska u 10.00 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča.
Mogućnost doplate za celodnevnu turu kao i transfer.
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 362/2020 

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 
Viber / WhatsApp
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. 11000 Srbija
Office Baba Višnjina 16/V Beograd. 10000 Srbija