Tura po Banatu - Vršac (Srbija) i Temišvar (Rumunija)

Gradovi Banata podno Karpata

Organizujemo jednodnevni izlet spajajući Srbiju i Rumuniju kroz gradove koje povezuje banatska ravnica i još mnogo toga. Celodnevna tura sa našim vodičem približiće vam istorijska dešavanja iz perioda kada je u vreme Austrijskog carstva oformljeno „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat“. Tokom naše vožnje, proći ćemo grad Pančevo, zatim Banatsko Novo Selo, Vladimirovce i Nikolince, sela u kojima zajedno žive Srbi i Rumuni. U Vršcu pravimo prvu pauzu.
 


Vršac

 
Razgledanje Vršca počinjemo sa obilaskom Vladičanskog dvora, jednog od najmonumentalnijih i najlepših dvorova u Vojvodini, građen u baroknom stilu sa elementima neobaroka i neorenesanse. Sedište je Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve zajedno sa Sabornom crkvom Svetog Nikole iz 18. veka, kao glavne crkve Eparhije. U gradu u kojem žive 24 nacije, pored Srba, najbrojniji su Rumuni. Istoriju piše mnoštvo različitih verskih objekata kao što je najstarija rimokatolička Crkva Svetog Križa na Vršačkom bregu odakle se pruža divan pogled na Vršac, zatim Crkva Svetog Gerharda, koju podižu nemački doseljenici u 19. veku. Crkva Svetog Teodora Vršačkog podseća nas na važne događaje s kraja XVI veka. U Vršcu postoji i rumunska pravoslavna crkva. Za kratko vreme obišli smo znamenitosti Vršca, grada u kome je rođen jedan od najslavnijih srpskih slikara Paja Jovanović kao i Jovan Sterija Popović, književnik, osnivač srpske drame i komedije, osnivač prvog muzeja u Beogradu, dok je njegova kuća u Vršcu pretvorena u muzej.

Udaljavamo se od Vršca mašući njegovoj planini koja nas otpozdravlja sa Vršačke kule, srednjevekovnog utvrđenja osnovanog u XV veku. Vinogorja u okolini Vršca nas čekaju na turi u kojoj sva čula posvećujemo vinogradima koji okružuju Vršačke planine. Stižemo na granični prelaz Vatin – Moravitca i ulazimo u Rumuniju.
 
 

Rumunija


Temišvar


Nakon sat vremena vožnje od graničnog prelaza kroz rumunski deo Banata ulazimo u Temišvar (rumunski Timisoara). Kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije sa preko 300.000 stanovnika četvrti je grad po veličini. 2021. godine zajedno sa gradom Novi Sad, proglašen je za Evropsku prestonicu kulture. Prelazimo simbolično preko Trajanovog mosta na reci Begej (rumunski Bega) i dočekuje nas Mitropolitska Katedrala, najveći pravoslavni hram u Temišvaru. Grad je dugo bio pod Habzburškom monarhijom pa ga često nazivaju zbog svojih spomenika „Mali Beč“. 

Trg Pobede

Prvi trg na koji nailazimo tokom naše pešačke ture jeste Trg Pobede. Mitropolitska katedrala rumunske pravoslavne crkve dominira na početku trga sa svojih 9 tornjeva i visinom od 83 metra. Unutrašnjost crkve krasi pozlaćeni ikonostas površine 135 m2. Trg pobede „Piata Victoriei“ nastao je nakon rušenja zidina stare turske tvrđave. Prema novom arhitektonskom projektom ređaju se zgrade u stilu secesije, Dvor Lojd iz 1910, Dauerbah iz 1913. Na ovom mestu narod se mobilisao za otpor i velike demonstracije protiv vlasti 1989. godine. U blizini se nalazi Dvorac Hunjadi (Castelul Huniade), koji predstavlja najstariju temišvarsku građevinu iz XIV veka. Pretrpela je kroz istoriju mnoga razaranja i promene, danas se u njoj nalazi muzej Banata. Tokom šetnje zapazićemo fenjer koji podseća na vreme kada je Temišvar dobio električnu uličnu rasvetu 1884. među prvima u Evropi.

Palata Kulture 
 
Najznačajniji objekat na Trgu pobede predstavlja Palata Kulture. Sagrađena krajem 19. veka. Tokom 20. veka je renovirana i postaje prepoznatljiva po svojoj ulaznoj trijumfalnoj kapiji. Jedinstvena činjenica i dokaz multikulture u Temišvaru je funkcionisanje pod istim krovom rumunske opere i pozorišta, mađarskog i nemačkog nacionalnog pozorišta, dok se srpska zajednica takođe okuplja kroz razne priredbe i očuvanje folklora. 
 
Trg Slobode 
 
Osvajanjem Temišvara 1716. godine, Austrijanci odlučuju da poruše deo turske tvrđave i na ovom mestu podignu novo utvrđenje. Trg slobode je bio centar dešavanja gde se nalazila gradska pijaca, gde su se ukrštale glavne ulice, kasnije postaje sedište vojnih institucija (komanda garnizona) i gradske opštine. Naziv Trg slobode nastaje nakon revolucije u Rumuniji 1848. Na sredini trga se nalazi vredan spomenik izrađen u Beču, posvećen Devici Mariji i svetom Jovanu Nepomučkom zaštitniku banatskih katolika. Na Trgu Ssobode nalazi se i spomenik dačkom kralju Decebalu. 
 
Trg Ujedinjenja 

Krajem 18. veka formiran je veliki trg na kojem se nalaze najlepše građevine Temišvara. Mešavina stilova arhitekture od baroka, klasicizma, secesije i renesanse sa nedavnim uređenjem ovog prostora omogućilo je Temišvaru da postane Evropska prestonica kulture. Barokni Dvorac, danas Muzej umetnosti, bio je sedište Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata. Ovde su odsedali carevi koji su posećivali Temišvar. Spomenik Svete Trojice, po naređenju carice Marije Terezije je postavljen na sredini trga kao najlepši spomenik barokne umetnosti u gradu, čiji figurativni reljefi oslikavaju period kuge, gladi i ratova tokom 18. veka. Na trgu se nalazi glavna Rimokatolička Episkopija, crkva građena za vreme Karla VI. 
 
Srpska Pravoslavna Crkva i Vladičanski Dvor 

Na centralnom mestu na Trgu ujedinjenja nalazi se Srpska pravoslavna crkva sagrađena između 1744-1748 u stilu klasicizma i baroka. Nekada je funkcionisala kao zajednička – unijatska crkva svih pravoslavnih Srba i Rumuna u Temišvaru. 1843. godine, Konstantin Danil je oslikao ikonostas, dok je Stevan Aleksić početkom 20. veka obnovio novim slikama unutrašnjost crkve. U crkvi počivaju mošti 7 temišvarskih episkopa i 21 ktitora crkve. Pored same crkve se nalazi Vladičanski Dvor, kao sedište Eparhije temišvarske SPC. Podigao ga je srpski episkop Georgije Popović u periodu 1745-1747. Danas je renovirana i predstavlja jednu od najlepših zdanja u Temišvaru. U zgradi se čuvaju značajna istorijska dela crkvene umetnosti, kao i vredna biblioteka sa portretima srpskih vladika. Na prostoru Trga ujedinjenja nalazilo se i sedište srpske zajednice, koje je danas izmešteno. Danas na tom prostoru svedoči „srpska čitaona“ i bista Miloša Crnjanskog koji je učio školu u Temišvaru. 
 
Temišvar je kulturni centar Srba u Rumuniji. U gradu i okolini živi oko 6000 Srba koji imaju svoje škole, svoja folklorna udruženja. U Temišvaru se štampa nedeljnik Saveza Srba u Rumuniji pod nazivom - Naša reč. U centralnom gradskom parku nalazi se spomenik Dositeju Obradoviću. Interesanta istorija, smena naroda i kultura koja su ostavljala svoj uticaj u gradu uz profesionalno vođenje naših vodiča, otvoriće vrata Temišvara, njegovih prelepih parkova, dok mnoštvo neispričanih priča i pitanja „zašto je dobio ime po reci Tamiš?“A protiče reka Begej?, vidimo se na turi..
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem na recepciji vašeg hotela ili na vašoj adresi.
Trajanje izleta za Temišvar i Vršac oko 12 sati. Vreme polaska u 8 časova ili prema dogovoru.
Cena zavisi od broja osoba. U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča, povratni transfer, ulaznice.
 
Napomena: poneti pasoš
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media