Ovčarsko kablarska klisura - manastirska tura

Duhovni mir i savršenstvo prirode

Na obilazak pravoslavnih manastira Ovčarsko - kablarske klisure polazimo u 06.30 iz Beograda. Do prvog manastira, koji ćemo obići, potrebno nam je malo manje od dva sata prijatne vožnje. Naš turistički vodič će vam pričati o prirodi, istoriji, kulturi, običajima i narodu ovog dela naš lepe Srbije.
 
Prema predanju, izgradnja većine ovih velelepnih manastira počinje u XIV veku kada se, usled turski prodiranja na Balkansko poluostrvo, monasi sa Svete Gore sele u ove krajeve. Postoje određena mišljena da pojedini manastiri datiraju još iz XII veka. Kao retko gde, na tako ne velikom prostoru, podignuto je mnogo manastira. Ne može se tačno utvrditi koliko ih je bilo. Danas je 10 njih naseljeno a ovde se nalaze i još dva sveta mesta (crkva Savinje i crkva pećina - Kađenica).
 
 
 

Manastir Sretenje

 
Veruje se da je manastir Sretenje podignut tako što je sa vrha planine Ovčar bačena kruna. Mesto gde se zaustavila kruna, u maloj dolini malo niže od vrha Ovčara, izabrano je za lokaciju manastira. Nije poznato kada je tačno počela izgradnja manastira. Na osnovu njegovog izgleda pretpostavlja se da je to negde sa početka XVI veka.
 
 
 

Manastir Svete Trojice

 
Prema predanju, manastir Svete Trojice sagrađen je krajem XII veka na padinama planine Ovčar. Pouzdano se zna da su monasi manastira Sretenje podizali manastir Svete Trojice. Današnja crkva predstavlja jednobrodnu građevinu iz prve polovine XVII veka. Po svojoj arhitekturi pripada raškoj školi graditeljstva. Ceo manastirski kompleks izuzetan je primer nacionalne arhitekture.
 
 
 

Manastir Vavedenje

 
Za ovaj manastir se najčešće kaže da su ga podigli Sveti Sava i njegov otac Sveti Simeon krajem XII veka. Manastir je više puta rušen od strane turaka. Današnje stilske karakteristike govore o obnovi iz XVI veka. Nedaleko od crkve vide se ostaci srednjovekovnog grada o kome se nažalost ništa ne zna. Pored crkve nalazi se čudotvoran izvor lekovite vode. U manastiru se čuvaju mošti nekoliko svetaca. Manastir Vavedenje je ženski manastir.
 
 
 
 

Manastir Vaznesenje

 
Manastir Vaznesenje nalazi se na severnim obroncima planine Ovčar. Veruje se da je sagrađen u XII ili XIII veku. Manastir je više puta stradao od turaka. Tako da je današnja crkva podignuta na temeljima starijeg hrama. U manastiru je postojala prepisivačka škola. Manastir je do 2012. godine bio ženski, kada je preimenovan u muški. U manastiru se Sveta Liturgija služi svaki dan.
 
 
 

Manastir Preobraženje

 
Manastir Preobraženje se nalazi podno planine Ovčar. Tu je premešten 1911. godine, sa leve obale Zapadne Morave, zbog izgradnje pruge kroz Ovčarsko - kablarsku klisuru. U manastiru se nalazila škola za monahe, koja se 1964. godine preselila u manastir Ostrog u Crnoj Gori. Život u manastiru je organizovan prema svetogorskim pravilima - monasi nemaju materijalna dobra. Pod upravom ovog manastira su i dve svetinje u neposrednoj blizini Crkva Savinje i Kađenica. Manastir je muški.
 
 
 
 

Manastir Blagoveštenje

 
Manastir Blagoveštenje se nalazi u neposrednoj blizini Ovčar Banje. Osnovan je verovatno početkom XII veka dok sadašnji izgled dobija u XVII veku. Crkva je sagrađena u raškom stilu graditeljstva. Sasvim je sigurno da je crkva nekoliko puta obnavljana. Manastir je bio poznat po svojoj prepisivačkoj školi. Na teritoriji manastira nalaze se lekoviti izvori vode. U ovom manastiru se 1948. godine zamonašio srpski Patrijarh Pavle. 
 
 
Posle posete manastiru Blagoveštenje očekuje nas pauza za ručak i odmor u Ovčarsko- kablarskoj klisuri na obali reke Zapadne Morave.
 
 
 

Manastir Nikolje

 
Manastir Nikolje nalazi se podno planine Kablar. Ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je i kada podigao manastir ali se pretpostavlja da je građen u XV veku. Postoji i verovanje da je najstariji u Ovčarsko - kablarskoj klisuri. U crkvi su sačuvane freske iz XVI i XVII veka. U ovom manastiru je napisano čuveno Nikoljsko jevanđelje. Postoje i zapisi da se nekada u manastiru nalazilo i do 300 monaha. Danas u manastiru živi žensko monaštvo.
 
 
 

Manastir Jovanje

 
Kao i za mnoge druge manastire Ovčarsko - kablarske klisure, tako i za manastir Jovanje nije poznato kada je sagrađen i ko je njegov ktitor. Na osnovu nekih nadgrobnih spomenika veruje se da je postojao u XIII veku. Smatra se da je služio kao carska lavra iz kojeg se upravljalo ostalim manastirima. Zbog Izgradnje brane 1977.godine i nastanka jezera Međuvršje podignut je novi manastir. Za Jovanjsku crkvu se govori da je po arhitekturi jedna od najlepših u klisuri.
 
 
 

Manastir Uspenje Presvete Bogorodice

 
Manastir se nalazi na uzvišenju, Jovanjsko brdu, iznad manastira Jovanje. Vidljiv je sa svih strana Ovčarsko - kablarske klisure. Manastir Uspenje Presvete Bogorodice je metoh (posed) manastira Jovanje. Najmlađi je manastir u klisuri (iz 1939. godine). Podignut je na mestu gde se nekoliko vekova nalazila napuštena svetinja. Iznad manastira nalaze se ostaci utvrđenja. Manastir Uspenje je ženski manastir.
 
 
 
Mesto sastanka sa turističkim vodičem je na vašoj adresi. Polazak iz Beograda je u 06.00 sati a planirani povratak oko 18.00 časova.
 
Cena izleta zavisi ob broja osoba.
U cenu su uračunate usluge turističkog vodiča i transfer.
 
 
 

Image

 

Licenca Organizatora Turističkih Putovanja 069 / 2022

 
         +381 60 572 02 55
      +381 64 130 05 25
    +381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Rada Neimara 23. Beograd. Srbija.

Media