Uvac - jednodnevni izlet

Upoznaj Uvac

U staništu beloglavog supa

Avantura kreće iz Beograda. Jednodnevno putovanje do rezervata prirode Uvac. Uživamo u pešačkoj turi do najlepših vidikovaca ili uzbudljivom vožnjom terenskim vozilom fantastične lokacije od kojih zastaje dah. Pred nama su kanjoni i pećine. Krstarimo brodićem dok iznad nas lete beloglavi supovi.

Sastanak sa vodičem i polazak iz Beograda u 7 sati.
 

Rezervat prirode Uvac

Nakon nekoliko sati vožnje sa usputnim pauzama Specijalni rezervat prirode Uvac nam otvara svoja vrata. Okružen planinama Zlatar, Jadovnik i Javor nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Teritoriju rezervata dele opštine Nova Varoš i Sjenica. Centralno mesto zauzima kanjonska dolina reke Uvac. U rezervatu je prisutno 130 vrsta ptica od kojih je najpoznatiji beloglavi sup. Netaknuta staništa reliktnih vrsta biljaka krase i promovišu rezervat prirode. Upoznaćemo i riblji svet kao i životinjske vrste koje se kreću na prostoru od preko 7500 hektara.
 

Vidikovac Molitva

Od kampa Markova ravan možemo prošetati do vidikovca Molitva ili da uskočimo u 4x4 vozila i spremimo se za adrenalinsku vožnju. Terencima se krećemo po planinskim uskim putevima posmatrajući prirodu i okolinu. Džipom stižemo do atraktivne lokacije - vidikovac Molitva. Sa vidikovca Molitva vidi se sva lepota kanjona Uvac. Pešačimo okolo u potrazi za mestom odakle pravimo najbolje fotografije. Opciono obilazimo vidikovac Veliki vrh.
 

Beloglavi sup

Sa vidikovca smo uslikali beloglavog supa koji pozira dok slobodno leti iznad nas. Retka vrsta lešinara danas broji preko 110 parova i preko 450 jedinki uključujući i kanjon reke Mileševke. Raspon krila beloglavog supa dostiže i do 3 metra. U ekosistemu ima jedinstvenu ulogu prirodne reciklaže jer se hrani isključivo uginulim životinjama.


Kamp Uvac

U Kampu Markova ravan kod naših prijatelja i domaćina upoznaćemo se sa specijalitetima zlatarskog i sjeničkog kraja. Na trpezi je specijalni kravlji sir, pita od heljde i druge ukusne đakonije. Prijaće odmor i pauza u prirodi. Pravimo pešačku turu. Prelazimo stari viseći most preko kanjonske reke.
 

Krstarenje Uvcem

Vode reke Uvac su vijugavo usekle korito obrazujući kraške stenovite stene. Krstarimo oko čuvenih meandra. Kanjonske litice idu do 350 metara visine. Krstarimo jezerom Uvac (Sjeničko jezero) koje se nalazi na visini od 980 metara i dubine je oko 100 metara. Opet uživamo u pogledu na jedno od najvećih kolonija beloglavog supa u Evropi. Iskrcavamo se iz čamca da obiđemo Ledenu pećinu.
 

Ledena pećina

Ledena pećina pripada sistemu kanala ‘’Ušačkih pećina’’ koje se nalaze na prostoru rezervata prirode Uvac. To je najduži do sada istraženi pećinski sitem u Srbiji (6185m). Glavni kanal pećine dug je preko 1500 metara. Dvorane i galerije su izuzetno bogate pećinskim nakitom: pećinski stubovi, stalagmiti, draperije i bigrene kade sa koralima i kristalnim ježevima.

O nastanku samog rezervata čućemo priču na licu mesta i biti ponosni što smo na neki način bili deo ove jedinstvene prirodne celine. Povratak za Beograd u večernjim satima.
 

Polazak na jednodnevni izlet u 7 sati iz Beograda ili u 9 sati sa Zlatibora.
Uključeno: prevoz automobilom, minivanom ili autobusom; ulaznice za rezervat, krstarenje i vožnja terenskim vozilom prema programu; licencirani turistički vodič.
Napomena: Cena putovanja zavisi od broja osoba. Tura se preporučuje tokom proleća, leta i rane jeseni.
 
 

Baci Pet

Beograd
SERBIA TRAVEL SERVICE
Licenca OTP 069/2022 
 
+ 381 60 572 02 55
+ 381 64 130 05 25
+ 381 64 567 73 40
 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 
Rada Neimara 23.
Beograd, Srbija.
 
 

Media